Azotyny - strona 8

Procesy źródłowe

  • Politechnika Gdańska
  • Migracja zanieczyszczeń
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1008

, to jest bakteryjne utlenianie azotu amonowego do azotynów (bakterie Nitrosomonas) a następnie do Nitrobacter...

Skażenia żywności, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • dr hab. inż. Paweł Glibowski
  • Technologia żywności
Pobrań: 77
Wyświetleń: 882

karencyjnych Szkolenie rolników GAP, HACCP Azotany i azotyny Rośliny: 75%-85% azotanów (V) w naszej diecie...

Badania chemiczne wody

  • Politechnika Warszawska
  • mgr Patrycja Ruszczyk
  • Chemia środowiska
Pobrań: 14
Wyświetleń: 595

to o tym, że woda jest zanieczyszczona już od dłuższego czasu. Dopuszczalna dawka azotynów 50 mg/dm szcześcienny...

Opracowanie zagadnień

  • Toksykologia i higiena
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1071

, pieczywo- hamuje rozwój Baciłlus subtilis; lecytyna - emulgator azotyn sodu konser. 15. Zastosowania...

Makro- i mikroelementy

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biologia roślinna
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1421

glutaminianowa i syntetaza glutaminianowa). slajd 6/32 Redukcja azotanów do azotynów i jej regulacja. NO3- + NADH...

Fizjiologia bakterii

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Mikrobiologia
Pobrań: 210
Wyświetleń: 1001

. Proces redukcji azotanów (denitryfikacja) jest najpopularniejszy; częściowa do azotynów, całkowita...

Antagonizm jonów - wykład

  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • prof. dr hab. Anna Tukiendorf
  • Fizjologia roślin
Pobrań: 154
Wyświetleń: 2191

: Pierwszy etap - Redukcja azotanów do azotynów katalizowana przez reduktazę azotanową ( zachodzi...