Amylopektyna - strona 5

Związki organiczne komórki

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biologia
Pobrań: 126
Wyświetleń: 483

* mieszanina dwóch dużych polisacharydów: - amylozy - nierozgałęzionej formy łańcuchowej - amylopektyny...

Biochemia materialy

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • dr inż. Ewa Pociecha
Pobrań: 252
Wyświetleń: 2982

od fioletowo-czerwonej (amylopektyna) do niebieskiej (amyloza). Po ogrzaniu zabarwienie znika z powodu...

Podstawy żywienia

  • Uniwersytet Wrocławski
  • dr Bożena Sawicz
  • Fizjologia
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1092

potrzebnej do pracy mięśniowej *stanowią 1% masy ciała *20% amylozy + 80% amylopektyny = skrobia - główny...

Biotechnologia - wykłady

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • dr Monika Pytka
Pobrań: 532
Wyświetleń: 4305

Omawia między innymi takie zagadnienia jak: historia biotechnologii, biotechnologia klasyczna i nowoczesna, podział biotechnologii, cel, produkty GM, jakość żywności i przetwórstwo, żywność otrzymywana z organizmów modyfikowanych genetycznie, drobnoustroje, fermentacja żywności, temperatura ada...

Przemiana cukrów - biochemia kliniczna

  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • dr Kamila Stach
Pobrań: 1673
Wyświetleń: 3521

lub glukanem. W amylozie brak rozgałęzień. W amylopektynie obecne rozgałęzienia co ok. 24-30 reszt glukozowych...

Jakość i bezpieczeństwo żywności-wykłady

  • Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
  • prof. dr hab. Teresa Fortuna
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności
Pobrań: 546
Wyświetleń: 5803

Pierwszy plik zawiera 30 stron wytłumaczonych zagadnień i pojęć dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, m.in.: zdrowotność, bezpieczeństwo żywności, atrakcyjność sensoryczna, dyspozycyjność, jakość żywności – uwarunkowania, oznaczanie zawartości wody, dodatki do żywności (food additives),...

Biochemia - struktura makrocząsteczek

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • prof. dr hab. inż. Marcin Rapacz
Pobrań: 336
Wyświetleń: 5362

amylopektyny i pektyn W AMYLOPEKTYNIE łańcuch rozgałęzia się poprzez tworzenie wiązań a-1,6. Podobną do amylozy...