Podstawy żywienia

Nasza ocena:

3
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1099
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Podstawy żywienia - strona 1 Podstawy żywienia - strona 2 Podstawy żywienia - strona 3

Fragment notatki:


Podstawy żywienia Ośrodek pokarmowy *ośrodek głodu - boczna część podwzgórza
-drażnienie : poszukiwanie pokarmu, zwiększenie masy ciała
-uszkodzenie : jadłowstręt, wychudzenie
*ośrodek sytości - jądro brzuszno -przyśrodkowe podwzgórza
- drażnienie: utrata łaknienia, unikanie pokarmów
-uszkodzenie: wzmożone przyjmowanie pokarmu, otyłość
Białka *stanowią 20% masy dorosłego człowieka
*1 gram białka to 4 kcal
*zawarte są głównie w tkance mięśniowej, nerwowej i gruczołowej
*są materiałem budulcowym
*wchodzą w skład płynów ustrojowych i wydzielin (krew, chłonka, hormony, enzymy)
*dostarczają energii
*niedobór białka w pożywieniu prowadzi do zahamowania wzrostu oraz rozwoju fizycznego i psychicznego, *zmniejszenia odporności na choroby zakaźne i wydłużenia okresu zdrowienia u ludzi chorych
Nadmiar białka
Białko, które nie zostanie wykorzystane może być przekształcone w glukozę lub tłuszcz i zużyte w formie energii
Dieta wysokoproteinowa prowadzi do:
*demineralizacji kości
*zaburzenia czynności nerek
*prawdopodobnie może być przyczyną wysokiego ciśnienia krwi Dzienna górna granica spożycia białka wynosi dla:
*mężczyzn 100 g/dobę
*kobiet 90 g/dobę
W czasie: dojrzewania , ciąży, wzrostu organizmu, powrotu do zdrowia występuje większe zapotrzebowanie.
Białka Pełnowartościowe to białka pochodzenia zwierzęcego zawierające w swoim składzie wszystkie niezbędne aminokwasy (mięso, nabiał, ryby i jajka)
Białka Niepełnowartościowe to białko pochodzenia roślinnego, z wyjątkiem soi, nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów i wymaga uzupełnienia brakujących aminokwasów (fasolka + chleb rośliny strączkowe + orzechy) Tłuszcze *1 g dostarcza 9 kcal
*są nośnikiem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin
*powinny stanowić 25-30% dziennej ilości kalorii
*spożyte ponad potrzeby energetyczne odkładają się jako zapasowa tkanka tłuszczowa *wysokotłuszczowa dieta sprzyja chorobom serca, otyłości i niektórym formom nowotworów
Idealne proporcje tłuszczów w diecie: 36 % jednonienasycone
30 % nasycone
18 % wielonienasycone
9 % glicerol
6 % transizomery
Tłuszcze nasycone - powinno się zmniejszyć spożycie *obecne w produktach zwierzęcych (mięso, sery, śmietana, mleko, jaja, masło, słonina), czekoladzie mlecznej, ciastkach i herbatnikach


(…)

… wszystkie składniki pokarmowe w ilościach zalecanych w normach żywieniowych człowieka zdrowego
*jest dietą fizjologiczną, stosowaną zarówno w żywieniu ludzi zdrowych, jak i chorych
Dieta bogatobiałkowa (wysokobiałkowa)
Zawiera:
100 - 130 g białka ogółem (1,5 - 2 g białka na kg masy ciała)w tym 80 g białka zwierzęcego wartość energetyczna 2000 - 2500 kcal Zastosowanie: (2 przykłady)
W marskości wątroby, w zespole nerczycowym, w zespole upośledzonego trawienia i wchłaniania, gruźlicy, w stanach wychudzenia, cukrzycy, nadczynności tarczycy
Zalecenia:
*potrawy gotowane w wodzie i na parze NIE
*duszone i pieczone bez tłuszczu
Dieta ubogobiałkowa
Zawiera:
Do 40 g białka 0,6 - 0,7 g na kg masy ciała w tym 2/3 białka zwierzęcego wartość energetyczna 2000 kcal
Zastosowanie: W niewydolności nerek i marskości wątroby…

*występują w olejach roślinnych (olej kukurydziany, słonecznikowy, z orzechów włoskich)
*obniżają poziom LDL i stanowią bogate źródło witaminy E
*niezbędne w diecie bo zawierają NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
* należy je spożywać na zimno, gdyż w wysokiej temp wytwarzają się wolne rodniki
NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
linolowy, linolenowy, arachidonowy
*jedynym źródłem…
… (uwodornione) przez przemysł spożywczy tak by w temp pokojowej zachowały postać stałą - margaryny
*jako jedyne tłuszcze pochodzenia roślinnego podwyższają poziom cholesterolu LDL i obniżają HDL Glicerol - NIE
*główny składnik tłuszczów wbudowany w ich strukturę
*stanowi 9% całkowitej wartości energetycznej diety
Tłuszcze jednonienasycone - powinno się zwiększyć spożycie
*występuje w oliwie z oliwek, oleju…
…, z wątróbek dorszy, sojowy, arachidowy *pomidory migdały nasiona słonecznika orzechy laskowe, ziemne, piniowe, brazylijskie majonez przecier pomidorowy marcepan frytki rodzynki
Nadmiar witaminy E nie jest szkodliwy
Witamina K
*niezbędna do prawidłowej krzepliwości krwi
*syntetyzowana w jelitach
Źródło:
*warzywa o ciemnozielonych liściach
*skórki owoców i warzyw
Witamina C (kwas askorbinowy)
*wzmacnia system…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz