Ogólna technologia żywności - wykład 3
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Technologia żywności
połączona z klarowaniem (bentonity, żelatyna, tanina) - produkty główne → osad (drożdże, kazeina...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
połączona z klarowaniem (bentonity, żelatyna, tanina) - produkty główne → osad (drożdże, kazeina...
i przetworzonego), gatunki żelatyny Żywność XXI wieku 1) Żywność modyfikowane genetycznie (transgeniczna) 2...
pod wpływem hormonów, układu nerwowego, witamin (K), wapnia, żelatyny, wyciągów tkankowych i stężonych...
ciągłej. Substancje żelujące żelatyna, skrobia, skrobia modyfikowana, pektyny, gumy roślinne (alginiany...
związane ze Wspólną Polityką Rolną UE, „Przypadek Grabka” - ograniczenia w imporcie żelatyny w Polsce...
) -elektrolit roztwór wodny CuSO4 z dodatkiem H2SO4 + żelatyna -temp 50-60 C podgrzewanie para, im wyższa temp...
pęcznieje w wodzie i przechodzi w żelatynę. 2. Białka złożone − hemoglobina (hemoproteidy) - barwnik krwi...
, bulionem z żelatyną Inkubacja równoległa w 20 (organizmy wodne) i 37 Jej wzrost może świadczyć o dopływie...
Możliwość wykorzystania produktów ubocznych np. krew - kasza, kości - żelatyna, skóra - wyroby skórzane...
, żelatyna) • syntetyczne ,najczęściej: poliakrylamidy, kwasy poliakrylowe, tlenek polietylenu, kwasy...