Podział zagrożeń zdrowotnych żywności
Podział zagrożeń zdrowotnych żywności:
Chemiczne: Środowiskowe, technologiczne:
Pestycydy, nawozy, leki weterynaryjne, toksyny, metale, enzymy, smary, środki czystości
Fizyczne: Mechaniczne promieniotwórcze
Kamienie i piasek, drzazgi, szkło, opiłki metalowe, radionuklidy
Biologiczne:
Bakterie, pleśnie, pasożyty, szkodniki, myszy, szcury, inne
Zagrożenia zdrowotne:
Biologiczne, najczęściej: C.botulinum, L.monocytogenes, Salmonella, S.aureus
Surowce spożywcze:
Surowe kurczaki: Salmonella
Warzywa: C.botulinum
Surowe mięso: Listeria
Orzeszki ziemne: aflatoksyny
Histamina: rozkład mikrobiologiczny ryb
Fasola, groch: piasek, kamienie
Palety: drzazgi
Słoje: szkło
Powierzchnie robocze stykające się z żywnością: materiał, smary, sposób mycia
Środki myjące, dezynfekcyjne, woda
Opakowania: zw chemiczne i barwniki dopuszczone do obrotu, korozja
Szacowanie ryzyka
Weryfikacja priorytetu zagrożenia zdrowotnego
Produkt, proces produkcyjny, linia produkcyjna
Arkusz:
1) Etap procesu produkcyjnego, surowiec
2) Rodzaj zagrożenia (biologiczne, chemiczne itd.)
3) Częstotliwość występowania A = 1-3
4) Wskaźnik priorytetu B = 1-3
5) Wartość priorytetu P = A x B
P = 1-9
6) CCP dla P3
CP dla P
(…)
… (adhezja ATP do szkła)
Ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego- konieczne wstępne usunięcie ATP z komórek eukariotycznych (do 100fg) składników żywności (enzymy: somazy, apyrazy)
Ekstrakcja ATP z komórek drobnoustrojów (liza lub zwiększenie przepuszczalności osłon)- sposób zastrzeżony patentowo przez producenta, odczynniki dołączone do testu
TCA, kwas siarkowy, kwas azotowy, aceton, etanol, Tris-EDTA…
… wymazu, umieszczenie w specjalnej probówce, uwalniają się firmowe reagenty po 10 s- wyświetlony i wydrukowany wynik
Ograniczenie do minimum błędu człowieka
Producenci testów dostarczają także info o poziomie referencyjnym, ale każdy zakład musi opracować własne standardy.
Graniczne poziomy ATP: wartości „pass” i „fail”
Wartość pass- ustalana po myciu i dezynfekcji
Wartość fail- wartość graniczna tłą…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)