To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Ćwiczenie: Mikrobiologiczne badania ilościowe Pobór materiału i przygotowanie do posiewu -Metoda tamponowa: Stosowana do oceny zanieczyszczenia mikrobiologicznego duŜych powierzchni: kadzie fermentacyjne, beczki, kontenery oraz powierzchni wewnętrznych: przewodów, zaworów, uszczelek. Materiał pobiera się przecierając jałowym tamponem z waty lub gazy powierzchnię przeznaczoną do badania, tampony do probówki z jałowym płynem, dokładne wytrząsanie, zawiesina z materiałem wysiewana na odpowiednie podłoŜe. Pobieranie materiału z powierzchni płaskich: jałowy szablon np. z drutu lub blachy w postaci kwadratu/ prostokąta o znanej powierzchni (25 lub 100 cm 2). Pobór materiału i przygotowanie do posiewu -Metoda wypłukiwania: Do oceny czystości opakowań szklanych lub metalowych. Wewnętrzne powierzchnie naczynia opłukuje się przez wytrząsanie określoną ilością jałowego płynu fizjologicznego lub wody destylowanej. Zawiesina do dalszych badań. Pobór materiału i przygotowanie do posiewu -Metoda odciskowa: Stosowana przy ocenie czystości materiałów opakowaniowych, korków, wieczek lub innych małych powierzchni. Badany materiał przyciska się do powierzchni zestalonego podłoŜa agarowego. Po określonym okresie inkubacji w odpowiedniej temperaturze określa się obecność kolonii mikroorganizmów. Kontrola powierzchni moŜe być wykonywana specjalnymi przyrządami: Płytki kontaktowe z podłoŜem stałym, np. RODAC, Envirocheck Plastikowe ramki wypełnione podłoŜem stałym, np. Hygicult, Envirocheck Pobieranie próbek Ŝywności do badań Pobieranie płynów: Soki, mleko, wodę itp. - jałową pipetą do jałowej butelki, kolbki lub probówki w ilości ¾ objętości naczynia szczelnie zakorkować. przed posiewem dokładnie wytrząsnąć próbkę Pobieranie past Galaretki, przeciery, pasztety itp.- jałową łopatką w ilości 20 – 50 g do wyjałowionej i wytarowanej kolbki o pojemności 200 cm 3 rozcieńczyć przed posiewem określoną ilością rozcieńczalnika (rozcieńczenie 1 : 10 lub 1 : 100). Pobieranie produktów o konsystencji stałej Mięso, wędliny, podroby, sery itp.-jałowym skalpelem i wyjałowioną pincetą ok. 200 g próbki osobno z warstw powierzchniowych i z głębszych wycinki do płytek Petriego lub kolbek z korkiem. w laboratorium rozdrobnić Pobrać próbkę (na ogół o masie 10, 20 lub 25 g) i zhomogenizować dodać do 90 lub 180 g jałowego rozcieńczalnika (rozcieńczenie 1 : 10), a
(…)
… badanej bakterii.
Oznaczenie miana słuŜy do określenia stopnia zanieczyszczenia badanego
materiału.
Miano coli ( miano pałeczek okręŜnicy) to najmniejsza objętość badanego
materiału, w której stwierdza się jeszcze obecność E. coli
Określanie miana coli świadczy o zanieczyszczeniu Ŝywności kałem.
Badanie wykorzystuje właściwość fermentacji laktozy z wytworzeniem
kwasu i gazu w temperaturze 44°C.
Pobraną próbkę rozcieńcza się w poŜywce zawierającej laktozę (jako
substrat) i zieleń brylantynową (jako wskaźnik kwasowości).
Oznaczenie przeprowadza się w probówkach z rurkami Durhama (małe
probówki słuŜące do łapania wydzielanego gazu).
Po dobowej inkubacji moŜna odczytywać wyniki.
Bioluminescencja- pomiar ATP:
Termin bioluminescencja pochodzi od greckiego słowa „bios” –Ŝycie i
łacińskiego słowa „lumen” – światło.
Metoda oparta jest na wykrywaniu ATP (adenozyno-trójfosforan).
ATP występuje we wszystkich Ŝywych komórkach, gdzie pełni funkcję
nośnika energii
Podczas hydrolizy ATP wydzielana jest duŜa ilość energii swobodnej, która
mierzona jako emisja kwantów światła wydzielanych w czasie reakcji.
Zjawisko to chemiluminescencja, której szczególnym przypadkiem jest
bioluminescencja
Bioluminescencja to proces…
… enzymatyczny,
następuje utlenienie lucyferyny przy udziale enzymu lucyferazy w
obecności jonów magnezu.
Reakcji towarzyszy impuls świetlny, którego natęŜenie jest skorelowane z
ilością ATP.
Zjawisko zostało wykorzystane do kontroli stanu higienicznego linii
produkcyjnych i urządzeń technologicznych -kontrola skuteczności
procesu mycia i dezynfekcji.
pozwala na jednoznaczne stwierdzenie obecności Ŝywych…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)