Bakterie lab-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1631
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Bakterie lab-opracowanie - strona 1 Bakterie lab-opracowanie - strona 2

Fragment notatki:

BAKTERIE LAB:
-mają status GRAS bakterie bezpieczne i niechorobotwórcze dla ludzi
-należą do nich Lactococcus, Lactobasillus, Streptococcus i Bifidobacterium spp.
-wiele z nich stosowanych jako PROBIOTYKI, wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka
Probiotyki:Żywe drobnoustroje stanowiące uzupełnienie diety człowieka, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny wpływ na organizm. Odkryte przez Miecznikowa
Cechy probiotyków:
1.pochodzą z naturalnej mikroflory
2.oporne na działanie enzymów trawiennych i żółci
3.zdolne do kolonizacji przewodu pokarmowego i trwałego przyjegania do nabłonka jelita
4.wytwarzają substancje hamujące wzrost innych drobnoustrojów
5.wykazują antagonizm wobec patogenó
STOSUJE SIĘ JAKO NOŚNIK AKTYWNYCH BIOLOGICZNIE CZĄSTECZEK np.ANTYGENÓW
W celach PROFILAKTYCZNYCH
I TERAPEUTYCZNYCH
6.poprawiają smak produktów
BAKTERIE LAB DZIĘKI TEMU, ŻE WYWIERAJĄ KORZYSTNY WPŁYW NA ORGANIZM I MAJĄ NISKĄ IMMUNOGENNOŚĆ (mogą być wielokrotnie stosowane)
Lactobacillus składniki naturalnej mikroflory
Streptococcus
Lacococcus lactis nie kolonizuje przewodu pokarmowego
Bakterie mlekowe:
Homofermentatywne
Heterofermentatywne
Pałeczki, laseczki
Nieruchliwe, nieprzetrwalnikujące
W jamie ustnej wywołują prochnicę
Na plazmidzie cechy oporności na bakteriofagi, antybiotyki, wytwarzanie bakteriocyn
ĆWICZENIE:Przed zastosowaniem bakterii mlekowych w szczepionkach należy określić ich właściwości:
1.wykorzystanie laktozy
2.produkacja kwasu mlekowego
3.własności proteolityczne
4.produkcja bakteriocyn
2.produkcja kwasu mlekowego
Pożywka:
-M17 agar
-laktoza
-purpura bromokrezolowa
Posiew:Dowolny
Obserwacja: Zażółcenie wokół kolonii
Wnioski: Pod wpływem zakwaszenia środowiska przez kwas mlekowy purpura bromokrezolowa zmienia zabarwienie na żółty
3.własności proteolityczne
Pożywka:
-mleko odtłuszczone
-agar
-glukoza
Posiew: Kreską
Obserwacja: Przejaśnienia
Wnioski: Szczep ma właściwości proteolityczne
4.produkcja bakteriocyn
Pożywka:
-glukoza
-agar
Posiew: dolna warstwa szczep podkładkowy, w postaci murawy, nakraplamy szczep badany(wytwarzający bakteriocyny)


(…)

… jako środek konserwujący w 46 krajach w produktach mlecznych i puszkowanej żywności. Jej aktywność obejmuje szeroki zakres szczepów takich jak: Lactococcus, Streptococcus, Staphylococcus, Micrococcus, Pediococcus, Lactobacillus, Listeria i Mycobacterium jak również spory i formy wegetatywne Bacillus i Clostridium. Działanie lantybiotyków nie ogranicza się tylko do bakterii gramdodatnich, zaobserwowano również aktywność przeciwko bakteriom gramujemnym E.coli i Salmonella. Nizyna używana jest jako biokonserwant od około trzydziestu lat, ale mechanizm jej działania wyjaśniony został dopiero w ostatnich latach.. Podniesienie indukowanej specyficzności odp.imm.
Stosowany do krótkotrwałego dostarczania antygenów

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz