Analiza żywności mikrobiologicznej- opracowanie

Nasza ocena:

5
Pobrań: 259
Wyświetleń: 1456
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu

Fragment notatki:

Analiza żywności mikrobiologicznej
Cele analizy
Ustalenie poziomu ogólnej liczby drobnoustrojów saprofitycznych
Określenie stanu sanitarnego żywności za pomocą wskaźników bakterii
Badania obecności bakterii chorobotwórczych w celu oznaczenia, czy badana żywność nie zagraża zdrowiu konsumenta
Analiza:
Pobieranie próby i opis cech zewnętrznych oraz organoleptycznych
Przygotowanie próby do analizy
Preparat mikroskopowy
Pobieranie próby:
Pobrana próba powinna być reprezentatywna dla całej partii badanego materiału
Próba średnia - np.: różne opakowania jednostkowe
Pobrana w warunkach aseptycznych do jałowego naczynia
Materiał sypki 100g, płynny 10cm3 (małe opakowania), 500g/500 cm3 (duże opakowania)
Cechy sensoryczne - wygląd, zapach, konsystencja
Sprawdzenie stanu i szczelności opakowania danego produktu (w chłodniach mogą być przechowywane do 4h, konserwy, produkty suche mogą być przez trochę przechowywane w temperaturze pokojowej.)
Właściwe pobranie próby warunkuje brak zakażenia
Przygotowanie
Rozcieńczenie (przygotowanie do posiewu (10 bądź 50g w 10-krotnie większej ilości rozpuszczalnika))
Rozdrabnianie Płyn fizjologiczny, 0.1% wodą pektonową, 2% roztwór cytrynianu sodu (pierwsze rozcieńczenie - służy do dalszych rozcieńczeń)
Warunki aseptyczne
Ocena w preparatyce mikroskopowej
- preparaty odciskowe, barwne (ryby, wędliny)
- ilość mikroorganizmów żywych i martwych
Oznaczanie ogólnej liczby mikroorganizmów saprofitycznych
Metoda płytkowa (wykorzystanie szalek Petriego z odpowiednim podłożem)
Badania przetrwalników (10 min ogrzewanie w 80 ) - unieszkodliwienie wegetatywnych mikroorganizmów
Oznaczanie drożdży i pleśni - odżywki selekcyjnie
Po 2 powtórzenia z każdego rozcieńczenia
Oznaczenie konkretnych grup coli:
- pożywki selektywne i różnicujące zawierające laktozę:
Podłożą BLB - żółć i zieleń brylantowa lub siarczan sodowo-laurynowy
Podłoże Eijkmanta - indykatory pH (purpura bromokrezolowa)
- potwierdzenie obecności bakterii pochodzenia kałowego:
Posiew do pożywki BLB (żółć i zieleń brylantowa + laktoza), inkubacja 24/48h, temperatura 44 (metoda fermentacyjno-probówkowa)
Posiew do wody peptonowej, inkubacja 24-48h w 44 dla stwierdzenia zdolności bakterii do wytwarzania indolu z tryptofanu.
Oznaczanie gronkowców chorobotwórczych
Selektywne pożywki stałe Baird-Barkera (telluryn potasu redukuje się do telluru - czarny metaliczny połysk + lecytyna ( z żółtka jajka) hydrolizowana przez lipazy z wytworzeniem kwasów tłuszczowych, które dają strefę zmienionego podłoża)


(…)

… agar, wykorzystuje salmonellę. Łatwość izolacji czystej hodowli.)
Mikrobiologiczna kontrola wody
Drobnoustroje chorobotwórcze rozmnażają się w H2O
Wraz z upływem czasu maleje ich liczba
Trudne jest badanie H2O w kierunku wszystkich organizmów chorobotwórczych
Najczęstsze zanieczyszczenia - fekalne
Mikroflora jelita człowieka i zwierząt - E. coli (107-108) paciorkowce kałowe, Enterococcus faecalis…
… przez 24h, wykorzystanie aldehydu octowego (wynik pozytywny) e. coli rosną różowo lub metalicznie
Badania uzupełniające
Pożywka laktozowa lub EPB, inkubacja w 37 stopniach przez 24-48h, wtórna fermentacja laktozy, barwienie grama, oksydaza cytochromu
Identyfikacja E. coli typu fekalnego
Badania wstępne (tak jak wyżej)
Badania potwierdzające: 2 podłoża BLB i endoagar, inkubacja w 44 stopniach przez 18-48h…
… towarzyszącej), związek fluorogenny - MIF - fosforan 4-metyloumbeliferylu)
- Clostridium botulinum - badania na zwierzętach
Wykrywanie bakterii z rodzaju Salmonella
- Salmonella bardzo inwazyjna
a. przed namnażaniem
- warunki selekcyjne
- próbka (25g lub 25cm3) + 225cm3 zbuforowanej wody peptonowej, inkubacja 16-20h w 37 b. namnażanie selektywne ( równolegle w 2 pożywkach)
1. pożywka Rappaport VAsilia dis…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz