Pożywki i podłoża mikrobiologiczne

Nasza ocena:

3
Pobrań: 1379
Wyświetleń: 4515
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Pożywki i podłoża mikrobiologiczne - strona 1

Fragment notatki:


Pożywki i podłoża mikrobiologiczne Podstawowe cechy pożywek: •  łatwo  dostępne   źródła  pierwiastków  biogennych  (C,N,O,H,S,P),  mikroelementów   i   substancji  wzrostowych • odpowiednie pH (dla bakterii 7.2-7.4, dla grzybów 5.5-6.5) •  izotoniczne  –  utrzymujące   ciśnienie   osmotyczne   podobne,   jak   w   komórkach   drobnoustrojów  (dodanie NaCl) • klarowne, jednorodne •  STERYLNE Podział pożywek   mikrobiologicznych: uniwersalne; wybiórcze; różnicujące płynne; półpłynne; stałe naturalne ; półsyntetyczne; syntetyczne pełne ; minimalne  Pożywka   (podłoże) LB  ( Luria-Bertani ) – bogata pożywka do hodowli bakterii. Zawiera  rozpuszczone w wodzie: ekstrakt z drożdży, trypton i NaCl. Może być także stosowana jako  podłoże stałe po dodaniu czynnika żelującego. Pożywka taka zawiera wszystkie niezbędne do  wzrostu składniki. Pożywka Chapmana  – pożywka typu wybiórczo-różnicującego stosowana do hodowli  gronkowców. Wykorzystuje się w niej fakt, że gronkowce są w stanie rosnąć przy wysokim stężeniu  chlorku sodu, w przeciwieństwie do większości pozostałych bakterii.  S. aureus  fermentuje  mannitol, natomiast  S. epidermidis  nie (element różnicujący pożywki).  S. aureus  – w warunkach  tlenowych i względnie beztlenowych wzrasta w postaci kolonii otoczonych żółtą strefą – zmiana  barwy podłoża z różowej na żółtą jest wynikiem rozkładu mannitolu i zakwaszenia środowiska.  Pożywka   MacConkeya  – podłoże służące do hodowli bakterii Gram-ujemnych. Zawiera sole  kwasów żółciowych, fiolet krystaliczny (hamuje wzrost bakterii Gram-dodatnich), neutralną  czerwień (barwi drobnoustroje fermentujące laktozę), laktozę i peptony. Podłoże MacConkeya  różnicuje bakterie Gram-ujemne na fermentujące (Lac+) i niefermentujące laktozę (Lac-). Te  drobnoustroje, które posiadają zdolność fermentacji laktozy (np.  Escherichia coli ) zakwaszają  podłoże do pH 

(…)

… Gram-ujemne na fermentujące (Lac+) i niefermentujące laktozę (Lac-). Te
drobnoustroje, które posiadają zdolność fermentacji laktozy (np. Escherichia coli) zakwaszają
podłoże do pH < 6,8. Prowadzi to do powstania czerwonych/różowych kolonii. Bakterie Lac-, takie
jak Salmonella, rosną w postaci białych koloni.
Pożywka Sabourauda – pożywka do hodowli grzybów. Składniki: agar, czynniki potrzebne…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz