Mikrobiologia - wykład 13
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Mikrobiologia
, cholerę i gruźlicę. Wprowadził żelatynę jako czynnik zestalający podłoża. • powinien dać się izolować...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
, cholerę i gruźlicę. Wprowadził żelatynę jako czynnik zestalający podłoża. • powinien dać się izolować...
kazeiny, 0,5% roztworu żelatyny, 0,5% roztworu albuminy. Następnie do każdej probówki dodano ok. 0,5 ml...
- po zagotowaniu przechodzą w żelatynę b) keratyny (karetyna) - nierozpuszczalna - nie ulega hydrolizie - utworzona...
są makrocząsteczki, np. polimery (np. żelatyna, skrobia, białka) – nie występuje wówczas wyraźna granica fazowa...
jej w pektynę rozpuszczalna w wodzie pęcznienie i kiełkowanie skrobi przekształcanie kolagenu w żelatynę...
z żelatyną w eterze naftowym oziębionym do -70 stopni C mieszaniną acetonu i suchego lodu) 8 ...
Możliwość wykorzystania produktów ubocznych np. krew - kasza, kości - żelatyna, skóra - wyroby skórzane...
Do żelowania Żelatyna, skrobia, skrobia modyfikowana, pektyny, gumy roślinne (alginiany, agar-agar) Na proces...
i tylko bakterie morskie rozkładają go. Żelatyna jest stosunkowo prostym białkiem otrzymywanym z chrząstek. Niska...
zbliżona jest do albuminoidów, kollagenu, elastyny lub żelatyny. Inni autorzy natomiast widzą w nim duże...