Dr inż. Rafał Adam Cierpiała - strona 3

note /search

Towaroznawstwo herbaty - wykład, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 385
Wyświetleń: 1309

Towaroznawstwo herbaty Herbata - przerobione w specjalny sposób młode liście i nierozwinięte pąki listków krzewu herbacianego Camellia (Thea), występującego w dwóch podstawowych odmianach botanicznych: Indyjska (Camellia assamica) - uprawi...

Towaroznawstwo kawy - wykład, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 483
Wyświetleń: 1631

Towaroznawstwo kawy Definicja kawy Kawa - termin ogólny przyjęty dla owoców i nasion roślin rodzaju botanicznego Coffea, najczęściej uprawianych gatunków oraz produktów z tych owoców i nasion o różnym stopniu przetwarzania i przeznaczonych...

Wiadomości podstawowe o kawie - wykład, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 189
Wyświetleń: 959

KAWA WIADOMOSCI PODSTAWOWE Skłąd chemiczny kawy palonej - węglowodany - związki białkowe i wolne aminokwasy - tłuszcze - kafeol - związki lotne: aldehydy i ketony - związki nielotne polifenole (kwas chlorogenowy i kawowy) produkty reakcji MAi...

Wykład o winie, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 217
Wyświetleń: 980

Wino ( łac. vinum) - napój alkoholowy otrzymany przez fermentację alkoholową winogron lub moszczu winogronowego (wino gronowe) lub innych owoców (wino owocowe). Czynniki wpływające na jakość win: Jakość surowca Warunki glebowe upr...

Ocena jakości i zafałszowań herbaty - wykład, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 294
Wyświetleń: 2478

OCENA JAKOŚCI I ZAFAŁSZOWAŃ HERBATY Ocena jakościowa herbaty - Ocena organoleptyczna suchej herbaty - Ocena organoleptyczna naparów herbaty - Ocena fizykochemiczna: - popiół (spalanie próby w piecu) - popiół nierozpuszczalny w 10% kwasnie solnym - garbniki (z octanem miedzi) -

Wykład - ocena towaroznawcza pieczywa, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 105
Wyświetleń: 994

Ocena towaroznawcza pieczywa: Ocena organoleptyczna Ocena fizykochemiczna: Oznaczanie objętości pieczywa Oznaczanie wilgotności pieczywa Metoda suszarkowa techniczna Suszenie przez 60 min w 130ºC Ważenie po suszeniu bez studzenia Metoda od...

Wykład - pakowanie pieczywa, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 21
Wyświetleń: 546

Pakowanie pieczywa Opakowania jednostkowe - torby z folii polietylenowej - puszki metalowe - inne materiały opakowaniowe np. - folia wielowarstwowa - folia wiskozowa - folia polipropylenowa Opakowania transportowe - skrzynki do pieczywa -...

Wykład - magazynowanie pieczywa, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 28
Wyświetleń: 532

Magazyn pieczywa Pomieszczenie - zamknięte - suche - przewiewne - bez obcych zapachów - chronione przed gryzoniami i innymi szkodnikami Ściany i podłogi - łatwo zmywalne - gładkie - czyste - suche Okres przechowywania ustalane są przez...