Dr inż. Rafał Adam Cierpiała - strona 2

note /search

Wykład - koncentrat pomidorowy, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 49
Wyświetleń: 952

Definicja koncentratu pomidorowego: Koncentrat pomidorowy - produkt otrzymany ze świeżych lub mrożonych dojrzałych, czerwonych pomidorów poddanych procesowi przetarcia i zagęszczenia do określonej zawartości ekstraktu, utrwalony fizy...

Laboratorium - miód, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1008

LABOLATORIUM 2.1. Ocena organoleptyczna 2.1.1. Sprawdzenie rodzaju materiału opakowaniowego, szczelności zamknięcia oraz oznakowania zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 10.07. 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych. 2.1.2. Ocena konsystencji, barwy, zapachu i sm...

Opracowanie - mrożonki owocowe i warzywne, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1218

Definicja mrożonek owocowych i warzywnych Mrożonki owocowe i warzywne - owoce i warzywa jednego lub kilku gatunków, całe, krojone, przetarte lub homogenizowane utrwalone przez zamrożenie do temperatury, co najmniej -18ºC Proces zamrażania: Najl...

Ocena jakości i zafałszowań kawy - wykład, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 259
Wyświetleń: 2037

OCENA JAKOSCI I ZAFAŁSZOWAŃ KAWY Ocena jakościowa kawy palonej Ocena organoleptyczna ziarna: zdolnoś ć upalenia ziarna, stopień świeżości Ocena organoleptyczna naparów kawy Ocena fizykochemiczna - wilgotność - zawartość popiołu ogólnego - zawartość popiołu nierozpuszczalnego w 10% HCl - kwasow...

Wykład - ocena towaroznawcza miodu, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 623
Wyświetleń: 2772

Ocena towaroznawcza miodu 1. Wprowadzenie Miód jest to naturalny słodki produkt wytwarzany przez pszczoły Apis mellifera, które łączą z własnymi specyficznymi substancjami nektar roślin lub wydzieliny żywych części roślin, lub wydaliny owadów ssących soki żywych części roślin; jest to produkt skła...

Wykład - piwo, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 259
Wyświetleń: 1246

Piwowarstwo Piwo - jest to napój otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej pod wpływem drożdży piwowarskich. Podział piw: Ze względu na barwę Jasne - od 25 jednostek skali EBC Ciemne - powyżej 25 jednostek skali EBC Barw piwa zależy głównie od sposobu suszenia słodu:

Wykład - spirytus i wódka, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 196
Wyświetleń: 1589

Towaroznawstwo napojów alkoholowych - spirytus i wódlka Spirytus - stężony wodny roztwór alkoholu etylowego, zawierający mniejszą lub większą ilość zanieczyszczeń, będących głównie ubocznymi produktami fermentacji. Spirytus surowy (tzw. okowita lub surówka) - produkt otrzymywany przez destylację o...

Towaroznawstwo artykułów owocowych i warzywnych - wykład, sem V

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznawstwo żywności
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1176

Towaroznawstwo artykułów owocowych i warzywnych mrożonki dżemy przeciery. Funkcje żywieniowe owoców i warzyw: Stanowią główne źródło niektórych witamin, zwłaszcza C, składników mineralnych, pierwiastków śladowych, błonnika pokarmowego,