Towaroznawstwo artykułów owocowych i warzywnych - wykład, sem V

Nasza ocena:

3
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1176
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Towaroznawstwo artykułów owocowych i warzywnych - wykład, sem V - strona 1

Fragment notatki:

Towaroznawstwo artykułów owocowych i warzywnych mrożonki dżemy przeciery.
Funkcje żywieniowe owoców i warzyw:
Stanowią główne źródło niektórych witamin, zwłaszcza C, składników mineralnych, pierwiastków śladowych, błonnika pokarmowego, karotenoidów, flawonoidów
Zasadotwórcze składniki mineralne przesuwają równowagę kwasowo-zasadową w kierunku zasadowym i działają ogólnie odkwaszająco na organizm, w przeciwieństwie do produktów zbożowych i mięsnych
Błonnik pokarmowy bierze udział w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii, oczyszcza organizm ze szkodliwych pierwiastków
Metody utrwalania przetworów z owoców i warzyw:
Utrwalanie termiczne (pa sterylizacja i sterylizacja)
Zamrażanie
Suszenie
Kwaszenie (tzw. kiszenie, czyli poddanie fermentacji mlekowej)
Marynowanie (dodatek kwasów spożywczych)
Solenie
Utrwalanie chemiczne (dodatek środków konserwujących, np. kwasu benzoesowego i jego soli sodowej, kwasu sorbowego i siarkowego)
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz