Żywienie człowieka - strona 3

note /search

Udział poszczególnych hydrokoloidów w rynku światowym

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1666

Udział poszczególnych hydrokoloidów w rynku światowym (260 tys. ton): żelatyna 46% guma guar 11,8% karagen 8,5% pektyny 7,7% guma arabska 7,7% Gumy polisacharydowe: - homopolisacharydy i heteropolisacharydy - liniowe (guma ksantanowa) i roz...

Właściwości emulgujące i stabilizujące

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1344

Właściwości emulgujące i stabilizujące: Guma arabska - zastosowanie: napoje, cukiernictwo aby pełnić rolę emulgatora i stabilizatora emulsji hydrokoloidy powinny być rozpuszczalne w zimnej wodzie, tworzyć roztwory o niskiej lepkości, charakt...

Żelatyna, właściwości funkcjonalne

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 98
Wyświetleń: 2709

ŻELATYNA otrzymywana z kolagenu, inne właściwości niż kolagen; hydrokoloid, wymagane tylko stężenie 3,5%, aby utworzyć żel surowce do wytworzenia żelatyny: - skóry świń (krupon) - skóry cielęce i bydlęce (szpalt) - kości (oseina) - odtłuszcza...

ADI-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 42
Wyświetleń: 868

ADI - ilość substancji dodatkowej wyrażona w mg/kg masy ciała człowieka, która pobierana codziennie w ciągu całego życia wraz z pożywieniem i innymi źródłami nie okaże się wg aktualnego stanu wiedzy szkodliwa dla zdrowia. Całkowite dzienne pobranie danej substancji nie stanowi zagrożenia, jeżeli b...

żywność alkohole

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1974

ALKOHOLE: Do wyrobów winiarskich wg ustawy zalicza się: -wino gronowe - otrzymane w wyniku fermentacji alkoholowej winogron winorośli właściwej albo ich soków, zawierające 0,5-18% objętościowych alkoholu -wina owocowe, bedace napojam...

Cukry żywność

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 112
Wyświetleń: 2814

CUKRY: 1. Monosacharydy: • Pentozy: ❖ Arabinoza – składnik gumy arabskiej, występuje w pektynach ❖ Ryboza – w kwasach nukleinowych , nukleotydach i witaminach • Heksozy: ❖ Glukoz...