Dietetyka - strona 2

note /search

Witamina B2

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Dietetyka
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1239

Kompleks Witamin Grupy B 2 Ryboflawina - Witamina B 2 Konieczna do prawidłowego przebiegu procesów oksydacyjnych w komórkach zwierząt. Ryboflawina jest koenzymem dehydrogenaz. Zapotrzebowanie całkowicie pokrywane przez rosnące zielone pasze ...

Witamina B7

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Dietetyka
Pobrań: 112
Wyświetleń: 994

Biotyna, witamina B 7 (H) Bierze udział w aktywacji niektórych enzymów (m.in. karboksylazy acetylo-CoA) odpowiedzialnych za przemiany energetyczne w cyklu Krebsa. Ważna dla krowy, zwłaszcza w okresie przed porodem oraz w pierwszych tygodniach

Witamina B11

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Dietetyka
Pobrań: 63
Wyświetleń: 938

Witamina B 11 kwas foliowy (kwas pteroiloglutaminowy) Niezbędna do podziału i wzrostu komórek (synteza kwasów nukleinowych), syntezy białka (wzrost tkanek, produkcja mleka), syntezy zasad purynowych i pirymidynowych. Bierze udział w syntezie ...

Witamina B12

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Dietetyka
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1190

Witamina B 12 (Cyanokobalamina) Konieczna jest do biosyntezy DNA i wtórnie do biosyntezy niezbędnych aminokwasów. Działa biologicznie jako koenzym (miedzy innymi biotransformacja kw. metylomalonowego do bursztynowego). Zapotrzebowanie krów mleczn...

Witamina C

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Dietetyka
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1043

Witamina C - kw. askorbinowy Zwany także czynnikiem przeciw gnilcowym. U zwierząt syntetyzowany, u człowieka, małpy i świnki morskiej należy dostarczać (z karmą). Największe znaczenie w tworzeniu substancji międzykomórkowej w kościach i tk. mi...

Witamina D

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Dietetyka
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1547

Witamina D Biała krystaliczna, bezwonna substancja rozpuszczalna w tłuszczach, acetonie, alkoholu, trudna do oznaczania chemicznego. Prowitaminą witaminy D są nienasycone

Witamina E

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Dietetyka
Pobrań: 98
Wyświetleń: 1218

Witamina E Oleista substancja zaliczana do tokoferoli ( a , b , g - tokoferole). Witaminę E udało się otrzymać w postaci krystalicznej substancji. Występuje w roślinach zielonych, zawartość maleje w miarę suszenia roślin. Przyjęta z pokarmem wc...

Witamina K

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Dietetyka
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1442

Witamina K Pierwotny niedobór tej witaminy przy prawidłowym żywieniu jest nieznany u zw. domowych, ponieważ dużo jest jej w roślinach, jak również łatwo jest syntetyzowana w przewodzie pokarmowym. Drobnoustrojem syntetyzującym znaczne ilości je...

Witaminy - wstęp

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Dietetyka
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1211

Elementy diety bez których wiele procesów biochemicznych zachodzących w organizmach żywych nie przebiega prawidłowo. Wizualnym efektem zaburzenia ich równowagi (zawartości) są różne postacie zmian klinicznych i stany chorobowe. Znaczenie witamin dla organizmu stwierdził polski uczony Funk, który wy...

Zaganienia na kolokwium

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Dietetyka
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1078

wpływ Mg na układ sercowo-naczyniowy objawy niedoboru niacyny u prosiąt działanie glikokortykosteroidów objawy niedoboru żelaza umiarkowanego stopnia objawy umiarkowanego niedoboru cynku profilaktyka hipomagnezemii objawy niedoboru