Witamina B 12 (Cyanokobalamina) Konieczna jest do biosyntezy DNA i wtórnie do biosyntezy niezbędnych aminokwasów. Działa biologicznie jako koenzym (miedzy innymi biotransformacja kw. metylomalonowego do bursztynowego). Zapotrzebowanie krów mlecznych na witaminę B12 jest dużo większe niż u zwierząt monogastrycznych, pokrywane jest wyłącznie przez syntezę bakteryjną w żwaczu, do której niezbędny jest kobalt. Możliwość magazynowania w tkankach przez długi okres. Bez udziału tej witaminy niemożliwe przemiany w wątrobie kwasu propionowego powstającego w czasie fermentacji w żwaczu (niedobór - kumulacja kwasu propionowego we krwi - zmniejsza pobranie paszy). Zapotrzebowanie krów mlecznych w pełni pokrywa synteza bakteryjna, pod warunkiem wystarczającej ilości kobaltu w dawce. W warunkach żywienia krów dużą ilością pasz treściwych, gdy zwiększa się poziom kwasu propionowego w żwaczu i we krwi, mikroflora żwacza może nie wytwarzać wystarczających ilości witaminy B12. Najczęstszymi przyczynami niedoboru mogą być; preparaty mlekozastepcze, niedobór Co, terapia antybiotykowa, przewlekła niestrawność, u świń brak białka zwierzęcego. Dobrym źródłem tej witaminy jest białko zwierzęce oraz wątroba. Niedobór i objawy kliniczne potencjalnie mogą występować u świń, cieląt i rzadziej bydła. U świń: utrata apetytu, biegunką, wymioty, zmniejszona płodność, niedokrwistością makrocytarną z hipersegmentacją neutrofilów. U cieląt: brak apetytu, zatrzymanie wzrostu, spadek kondycji i słabość mięśniowa, anemia. U bydła: ketoza i niedokrwistość. Leczenie parenteralne: bydło 2500 m g, cielęta 1000-1500 m g, owce, kozy, świnie 1000 m g jednorazowo, można powtórzyć po 7 dniach. Zapobiegawczo w stanach dużego zarobaczenia i anemii u psów i koni w dawce 2 m g/kg m.c..
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)