Technologia mięsa

Etapy czynności przy powłokach zewnętrznych

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 35
Wyświetleń: 931

ETAPY CZYNNOŚCI PRZY POWŁOKACH ZEWNĘTRZNYCH krowa , koń, owce zdjęcie skóry: cięcie na głowie/ łukowe /, kończynach i głowie; odcięcie głowy / do badań weterynaryjnych / cięcie wzdłuż linii białej brzucha, cięcie podłużne po bokach, zdjęcie skóry z kończyn i ściągnięcie ogona / ręcznie /. Skóra na ...

Etapy rozkurczu

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 21
Wyświetleń: 2177

ETAPY ROZKURCZU A. ustąpienie sygnału nerwowego B. wyłapanie jonów wapnia przez retikulum sarkoplazmatyczne C. inaktywacja ATP-azy D. powstanie kompleksu Mg-ATP, który nie pozwala miofilamentom aktyny i miozyny na połączenie się. /Aby ten proces odbył się musi dojść do odbudowy ATP/ REAKCJE ODBUDOW...

Formy skupu zwierząt

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1155

Formy skupu zwierząt Teraz transport samochodowy, przegon trzody chlewnej na drodze do 500 m dziennie . W zależności od środków technicznych i pory roku zwierzęta tracą na masie około 3- 7 %(duże straty w okresie lata i zimy, mniejsze wiosną i jesienią) Dobre zabezpieczenie przed deszczem , wentyla...

Przygotowanie tuszek do mrożenia

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1197

PRZYGOTOWANIE TUSZEK DO MROŻENIA _ po klasyfikacji wagowej pakowanie do woreczków z folii cryovac lub hostaplian / mają zdolność kurczenia do 30%, dobrze przylegają do tuszki odpowietrzanie - _ zamykanie w trakcie pracy pompy próżniowej zanurzenie tuszek opakowanych na kilka sekund w gorącej wodzie...

Sterylizacja-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1274

STERYLIZACJA " peklowanie surowca na sucho — 11 rozdrabnianie surowca w wilku, kulr/.e • mieszanie z przyprawami • napełnianie opakowań / puszek , słoików/ • zamykanie 7. odpowietrzaniem • sterylizacja • chłodzenie, kontrola jnkości • skła...

Technologia drobiu i jaj

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 266
Wyświetleń: 2086

TECHNOLOGIA DROBIU I JAJ 1. rozwój przemysłu jajczarsko - drobiarskiego w Polsce 2. czynniki warunkujące rozwój produkcji drobiarskiej 3. wielkość produkcji i spożycia drobiu i jaj 4. surowce dla przemysłu jajczarsko - drobiarskiego 5. ubój i obróbka wstępna ;metody utrwalania 6. uboczne produkty u...

Toaleta końcowa mięsa

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1204

TOALETA KOŃCOWA -aby pozbyć się skrzepów krwi -aby pozbyć się tkanki tłuszczowej ^strzępy Toaleta końcowa świadczy o końcu uboju. Następnie badania weterynaryjne / nadzór przez cały czas / i zbiór artykułów ubocznych /. Służby weterynaryjne - muszą być niezależne od zakładu ; ich zadania : powinny ...

Transport zwierząt rzeźnych

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1183

TRANSPORT ZWIERZĄT RZEŹNYCH Istotny czynnik związany ze stresami zwierząt i ich zmęczeniem. Najbardziej ekonomiczne w hodowli w małych krajach - by zwierzęta nie walczyły ze sobą, nie mieszanie miotów trzody chlewnej , bo w każdej jest wykształcona hierarc hia . Transport ma olbrzymie znaczenie . d...

Technologia mięsa-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1120

TECHNOLOGIA MIĘSA 1998-02-17 _ Wykład l Produkcja mięsa : dawniej 3% na l mieszkańca dziś 5% na l mieszkańca W 1997 produkcja mięsa drobiowego ok. 230 min ton. Produkcja mięsa drobiowego 62.6 wieprzowego 91.4 wołowego 57.6 kozia, bara na 11.5 inne 4.1 Według podziału ONZ wyróżniamy : Kraje rozwinię...

Wychładzanie poubojowe

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 35
Wyświetleń: 2107

WYCHŁADZANIE POUBOJOWE •lodem •jednostopniowe jednofazowe lub dwufazowe wychładzanie • jednofazowe -^ do komór chłodniczej wsuwane są kolejno tusze • powietrze owiewa tusze i odprowadza ciepło • proces jest długotrwały •^ wsuwanie ciągłe tusz powoduje , że parametry tkanka tłuszczowa jest doskonał...