Technologia mięsa-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 98
Wyświetleń: 1260
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Technologia mięsa-opracowanie - strona 1 Technologia mięsa-opracowanie - strona 2 Technologia mięsa-opracowanie - strona 3

Fragment notatki:

TECHNOLOGIA MIĘSA 1998-02-17 _ Wykład l Produkcja mięsa : dawniej 3% na l mieszkańca dziś 5% na l mieszkańca W 1997 produkcja mięsa drobiowego ok. 230 min ton. Produkcja mięsa drobiowego 62.6 wieprzowego 91.4 wołowego 57.6 kozia, bara na 11.5 inne 4.1 Według podziału ONZ wyróżniamy : Kraje rozwinięte -produkcja ulega spadkowi, stagnacji; Chiny - wzrost produkcji mięsa wieprzowego , największy przyrost, 1/3 całego pogłowia; Mięso drobiowe =*• wzrost produkcji, cena zależy od dostępności i ceny pasz (wieprz, też); Przyrost produkcji mięsa jest proporcjonalny do dochody narodowego na l mieszkańca; Oprócz drobiowego i wieprzowego innych gatunków mięsa produkcja maleje. Średnia światowa produkcja spożycia mięsa

(…)

…)
Wydajność rzeźna -masa tuszy do masy ciała w % Trzoda chlewna - 3 typy
1. Słoninowy
- długi okres hodowli, najpierw wykształca się tkanka nerwowa, głowa, tułów, słabo rozwinięte kończyny. W drugim okresie kościec i tkanka mięśniowa a w trzecim tkanka tłuszczowa.
Wskaźnik zawartości chudej tkanki mięśniowej : Tłuszcz kosztuje 2,5 zł / kg , chuda tkanka 8-10 zł / kg Podstawowym parametrem jest udział mięsa w procesie hodowli.
Omawiając przyrost tkanki mięśniowej obserwujemy maksimum , a po jego przekroczeniu wzrasta udział tkanki tłuszczowej . Ubój gdy punkt przecięcia linii charakteryzujących wzrost-tkanki mięśniowej i tłuszczowej.
2. Mięsny
Typ mięsny hereforol - głowa i podbrzusze białe ;wydajność tuszu 60-64 %; buhaj 1000-1200 kg;
- Rasa Aberolin- Angus - niewielkie rozmiary, dużo mięśni Rasa Szaroler-największe 1000-1200 kg ; buhaj powyżej 1500 kg
3. Mieszany
W zależności od przewagi słoniny, mięsa.
Mogą być świnie wcześnie dojrzewające i wolno rosnące lub późno dojrzewające i szybko rosnące.
Ukrzyżowanie towarowe - pierwsze pokolenie daje mięso dobrej jakości i wydajności.
W drugim pokoleniu obserwujemy pogorszenie .
Problemem jest poród-mała matka a musi urodzić dużego cielaka.
Techniki
• Sztuczna inseminacja -wykorzystanie nasienia buhaja .Nasienie może wystarczyć na
zapłodnienie kilku tysięcy samic .Zwierzęta wybiera się po najlepszych rodzicach ;
najlepsze potomstwo , które są testowane przez 3 -4 lata, po tym okresie testów buhaj
może być przeznaczony do zapłodnienia .
Tworzy się banki nasienia przechowywane w ciekłym azocie przez wiele lat. W krajach skandynawskich 90 % trzody i bydła otrzymuje…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz