Toaleta końcowa mięsa

Nasza ocena:

3
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1232
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Toaleta końcowa mięsa - strona 1 Toaleta końcowa mięsa - strona 2

Fragment notatki:

TOALETA KOŃCOWA -aby pozbyć się skrzepów krwi -aby pozbyć się tkanki tłuszczowej ^strzępy Toaleta końcowa świadczy o końcu uboju. Następnie badania weterynaryjne / nadzór przez cały czas / i zbiór artykułów ubocznych /. Służby weterynaryjne - muszą być niezależne od zakładu ; ich zadania : powinny takie postawić warunki, aby zakład produkował „ dobre " przetwory powinni zabezpieczać przed rozszerzaniem się chorób zakaźnych weterynarz obserwuje grupę zwierząt. w momencie wwiezienia ich do zakładu ; eliminacja zwierząt podejrzanych / izolatka i przeprowadzenie badań / odpowiada za niedopuszczenie ciężarnej samicy prowadzą nadzór nad ubojem / higiena, prawidłowość technologii / jkontrola tuszy na oznaki patologiczne nadzór nad higienąprodukcji przetwórstwa /kontrola dodawanych surowców dodatkowych /; uczestniczy w ocenie końcowej ZAKRES BADANIA -technologia -uczestniczy bezpośrednio lub przy pomocy przeszkolonych pracowników w ocenie zdrowotności tusz i produktów ubocznych -oględziny tuszy ^wygląd określonych części / gruczołów / ewentualne nacięcia x razy aby sprawdzić czy wygląd jest prawidłowy Poza trzodą- lekarz ocenia i dopuszcza tuszę do normalnego procesu technologicznego. 18 Igła z otworem , z którego emitowane jest światło PODZIAŁ ARTYKUŁÓW UBOCZNYCH Grupy: A. o specyficznej wartości odżywczej / witamin , soli mineralnych / - krew, mózg, język, serce, wątroba, nerki B. o mniejszej wartości odżywczej - głowy, nogi, uszy świńskie , wymiona C. artykuły bez wartości odżywczej, ale pomocnicze - przewód pokarmowy , pęcherz moczowy, przełyki / bydło / ^surowce do naturalnych tkanek D. surowce tłuszczowe A i B w obrocie handlowym ;sąto podroby oprócz krwi C -surowce uboczne niejadalne , dodatkowo skóry, zaliczamy surowce farmaceutyczne / gruczoły wydzielania zewnętrznego i wewnętrznego /, nabłonek przewodu pokarmowego. Proces w trakcie uboju •^zbiór poszczególnych asortymentów , oczyszczonych ze strupów , wstępnie konserwowanie / chłodzenie/ • środki farmaceutyczne / zamrażanie , zalewanie cieczami (alkohol, aceton )zapobiegając rozkładowi Po uboju tkanka mięśniowa ma temp. 36 °C a po opaleniu 40 °C i jest doskonała pożywką dla mikroflory. ZABEZPIECZENIE O natychmiastowe przetwarzanie O natychmiastowe chłodzenie, zasolenie, zamrożenie " Możemy to zastosować przy niewielkich ilościach zwierząt w zakładach . cz. ciepłe - glikogen, APP w mięsie ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz