To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
STERYLIZACJA " peklowanie surowca na sucho — 11 rozdrabnianie surowca w wilku, kulr/.e • mieszanie z przyprawami • napełnianie opakowań / puszek , słoików/ • zamykanie 7. odpowietrzaniem • sterylizacja • chłodzenie, kontrola jnkości • składowanie / bez chłodzenia/ Do pasteryzacji stosujemy 3 kotły / 2 na dole ,1 na górze /, sterylizacja w autoklawach .W sterylizacji proces chłodzenia w przeciwciśnicniu / zimna woda musi mieć podobne ciśnienie jakie panuje w puszce. Wykład 11 5.05.1998 DRÓB-jest jeden wykład wcześniejszy Traiuport drobiu do zakładu » specjalistycznymi środkami; na czas transportu drób umieszcza się w pojemnikach z tworzywa sztucznego /15- drobnego, indyki ?drób większy w pojemnikach podzielonych na części/ Drób przy niebieskim świetle nic widzi O przy takim powinien być pakowany . Najlepiej ,gdy drób jest dowożony z odległości 50-60 km i nic powinna być większa niż 100 km. Pomiar pH 15 minut po uboju /udrobiu/najlepiej gdy pH = 6,0-6,1; przemiany poubojowe nic nastąpiły jeszcze za życia. Gdy odległość wynosi 40 km tylko 15 % sztuk wykazuje takie pH; 15 km to 60% Im większa odległość tym większe ubytki. Odległość jest istotna również z tego względu , że drób traci na wadze około 1-1,5% w wyniku oddychania ; w przypadku przekarmienia mamy większe straty .prawidłowo powinna być głodówka / Niekorzystne jest przetrzymywanie drobiu po przywiezieniu. - • •- ' Przed ubojem drób powinien być poddany głodówce. Odbiór jest wagowy : liczbowy OSZAŁAMIANIE Oszalamiacz wodno-elektryczny =*drób jest podwieszony za nogi na strzemiączkach; w ciągu 1,5 minuty po zawieszeniu powinno nastąpić oszałamianie. Już zawieszenie ptaka głowa, w dół jest oszołomieniem . Parametry napięcia 80-130 V. CEL: pozbawienie ptaków świadomości.Proces oszałamiania właściwego to pozbawienie ptaka 46 80-85 "C pr/.cz 60-90' do temperatury wcwnątr/. 68-72 "C powietrzem do odparowania mięso y. głów wolskórki wp J5% . 15% zimna bieżąca woda parzenic 85-90 "C przez 2-3h do uzyskania miękkości =rosól 10 % j i oddzielenie kości i i 030-40 020 03 Kroimy w paski o szerokości 15-20mm długości 70-100 cm 45 oczyszczania rozcina się go , usuwa zanieczyszczenia i zrogowacialy naskórek wewnętrzny ). Podroby stanowią, około 5 % masy ptaka .
(…)
… nic jest wyrównany a że drób zostanie rozerwany .
W czasie patroszenia nic ma możliwości sterylizacji , może się zdarzyć zarażenie jednej sztuki od drugiej. Warunki mechaniczne .są dobre, ale słabe pod względem higienicznym . Nie możliwe stosowanie temperatur slcrylizacyjnyeh ponieważ powodowało by to dcnalurację białek mięsa .
SCHŁADZANIE
Celem jest zwolnienie lempa przemian biochemicznych w miesić oraz rozwój…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)