Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne - strona 4

Przesiewowa ocena stanu odżywiania - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 21
Wyświetleń: 931

PRZESIEWOWA OCENA STANU ODŻYWIENIA Cel: -identyfikacja osób z zaburzeniami stanu odżywienia -identyfikacja osób u których istnieje ryzyko rozwoju niedożywienia -określenie wskazań do pogłębionej oceny stanu odżywienia i leczenia żywieniowego

Tłuszcze jadalne i techniczne - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 0
Wyświetleń: 721

Tłuszcze jadalne i techniczne Tłuszcze schnące, półschnące i nieschnące Zawartość poszczególnych rodzajów kwasów tłuszczowych w wybranych produktach spożywczych Produkt spożywczy Kwasy tłuszczowe     Nasycone (g) Jednonienasycone (...

Trawienie węglowodanów - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 28
Wyświetleń: 672

TRAWIENIE WĘGLOWODANÓW Enzymy amylolityczne (amylazy) Skrobia (glikogen) Alfa-amylaza ślinowa Dekstryny, maltoza, maltotrioza Alfa-amylaza trzustkowa Dekstryny, maltoza Amylaza jelitowa

Zespół leczenia żywieniowego - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 42
Wyświetleń: 476

ZESPÓŁ LECZENIA ŻYWIENIOWEGO Zespół leczenia żywieniowego- to zespół osób wyspecjalizowany w leczeniu żywieniowym, który wypełnia zadania organizacji, prowadzenia i monitorowania leczenia żywieniowego. W jego podstawowym składzie znajdują się: lekarze, pielęgniarki, farmaceuci, dietetycy, a w składn...

System oceniania żywności - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 0
Wyświetleń: 399

ZESPÓŁ LUB SYSTEM OCENY ŻYWIENIA W SZPITALU System ten ocenia: 1. Wartość odżywczą podawanych posiłków, ich smak i zachowanie właściwości odżywczych w czasie przygotowywania, transportu i podawania. 2. Stopień spożycia podawanych posiłków i zakres zwrotów (odpadów) do kuchni szpitalnej. 3. Skuteczno...

Glikoliza - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 70
Wyświetleń: 595

Schemat glikolizy. Pogrubione strzałki oznaczają reakcje, które nie mogą być prostym odwróceniem w procesie glukogenezy. Powstawanie acetylo-CoA. Ogólny schemat cyklu Krebsa. Reakcje cyklu kwasu cytrynowego. Schemat łańcucha oddechowego ...