Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne - strona 3

LIPIDY - właściwe i proste - Rozpuszczalność

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 7
Wyświetleń: 364

LIPIDY Podobna rozpuszczalność, duże różnice w budowie Wyróżniamy trzy grupy: -lipidy proste -lipidy złożone -lipidy pochodne (wtórne) Lipidy proste Lipidy właściwe Woski Lipidy złożone Fosfolipidy Glikolipidy Glicerofofolipidy Glikoglicerolipidy Sfingofosfolipidy Glikosfingolipidy Inne l...

Błonnik - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 14
Wyświetleń: 875

Frakcja nierozpuszczalna błonnika pokarmowego (celuloza, niektóre hemicelulozy, ligniny-w produktach zbożowych grubego przemiału): -pobudza funkcje żucia i wydzielania śliny, -pobudza wydziel...

Diety przemysłowe - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 21
Wyświetleń: 553

Diety przemysłowe są mieszaniną przygotowanych w różny sposób naturalnych produktów odżywczych często z dodatkiem substancji, których jest za mało w końcowym produkcie pochodzenia naturalnego np. cystyna, metionina, niektóre witaminy i pierwiastk...

Diety szpitalne - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 0
Wyświetleń: 1330

Diety szpitalne (potrawy są przygotowywane w kuchni szpitalnej, a następnie rozdrabniane do postaci płynnej) Przy przygotowywaniu diety przez kuchnie szpitalną należy pamiętać o: -odpowiednim doborze produktów, by pokrywały zapotrzebowanie organizmu na poszczególne

Indeks glikemiczny - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 7
Wyświetleń: 406

INDEKS GLIKEMICZNY Klasyfikuje żywność porównując wzrost glikemii po spożyciu 50g określonego produktu spożywczego zawierającego węglowodany, ze wzrostem poziomu glukozy we krwi po spożyciu 50g glukozy. Badania określające indeks glikemiczny poszc...

Kwas elaidynowy - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 14
Wyświetleń: 889

Kwas elaidynowy Trans-9-oktadecenowy Kwasy tłuszczowe nasycone O krótkim łańcuchu: Kwas masłowy (butanowy) 4 Kapronowy (heksanowy) 6 O średnim łańcuchu: Kaprykowy 8 Kaprynowy (dekanowy) 10 Laurynowy (dekanowy) 12 O długim łańcuchu: Mirystyno...

Leczenie żywieniowe - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 7
Wyświetleń: 490

Leczenie żywieniowe polega na podaży energii, białka, elektrolitów, pierwiastków śladowych i witamin w płynach dożylnych lub w dietach przemysłowych podanych tym chorym, którzy nie mogą być żywieni w sposób naturalny, ze względu na char...

Niedożywienie i jego następstwa kliniczne - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 7
Wyświetleń: 476

Niedożywienie i jego następstwa kliniczne Niedożywieniem nazywamy stan, w którym dochodzi do niedoboru jednego lub kilku składników pokarmowych. Najczęstszymi przyczynami tzw. niedożywienia szpitalnego są: -niedostateczne odżywianie doustne spowodowane m.in.: utratą łaknienia, niesmaczną i niezbila...

Monitorowanie stanu odżywiania - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 21
Wyświetleń: 476

OCENA I MONITOROWANIE STANU ODŻYWIENIA CHORYCH PRZYJMOWANYCH DO LECZENIA SZPITALNEGO Stan odżywienia, w świetle międzynarodowej terminologii, jest to stan zdrowie wynikający ze zwyczajowego spożycia żywności, wchłaniania i wykorzystania wchodzących w jej skład

Poilisaharydy - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 7
Wyświetleń: 532

POLISAHARYDY HOMOGLIKANY- zbudowane z jednego rodzaju monosacharydów SKROBIA-polisacharyd roślinny amyloza + amylopektyna Amyloza (15-20%) -250-300 glukoz powiązanych α-glikozydowo w pozycji 1 4 wewnętrzna część ziaren skrobi, rozpuszcza się w gorącej wodzie dając roztwór koloidowy. Amylopektyna...