Przesiewowa ocena stanu odżywiania - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 21
Wyświetleń: 931
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Przesiewowa ocena stanu odżywiania - omówienie - strona 1 Przesiewowa ocena stanu odżywiania - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

PRZESIEWOWA OCENA STANU ODŻYWIENIA
Cel: -identyfikacja osób z zaburzeniami stanu odżywienia -identyfikacja osób u których istnieje ryzyko rozwoju niedożywienia -określenie wskazań do pogłębionej oceny stanu odżywienia i leczenia żywieniowego
Badania przesiewowe polegają na ocenie 4 podstawowych czynników: -zmniejszenia masy ciała -zaburzenia w przyjmowaniu pokarmów -aktualny wskaźnik BMI -ciężkość choroby Formularz przesiewowej oceny ryzyka związanego z niedożywieniem NRS 2002
Pogorszenie stanu odżywienia
Nasilenie choroby (zwiększone zapotrzebowanie)
Brak=0
Prawidłowy stan odżywienia
Brak=0
Zwykłe zapotrzebowanie
Lekkie=1
Utrata masy ciała5% w okresie
Lekkie=1
Na przykład złamanie uda  
3 miesięcy lub
 
Choroby przewlekłe, zwłaszcze u chorych
 
spożycie pokarmu 50-70% potrzeb
 
z ostrymi powikłaniami (np. marskość
 
w okresie poprzedniego tygodnia
 
wątroby, POChP) Radioterapia
Średnie=2
Utrata masy ciała5% w okresie
Średnie=2
Rozległe operacje brzuszne. Udar mózgu
 
2 miesięcy lub BMI 18,5-20,5
 
Chorzy w wieku podeszłym-
 
zły stan ogólny
 
długotrwałe leczenie
 
lub spożycie pokarmu=25-50%
 
Pooperacyjna niewydolność nerek
 
potrzeb w okresie poprzedzającego
 
Chemioterapia
 
tygodnia
 
 
Ciężkie=3
Utrata masy ciała5% w okresie
Ciężkie=3
Uraz głowy
 
1 miesiąca lub BMI ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz