To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
PRZESIEWOWA OCENA STANU ODŻYWIENIA
Cel: -identyfikacja osób z zaburzeniami stanu odżywienia -identyfikacja osób u których istnieje ryzyko rozwoju niedożywienia -określenie wskazań do pogłębionej oceny stanu odżywienia i leczenia żywieniowego
Badania przesiewowe polegają na ocenie 4 podstawowych czynników: -zmniejszenia masy ciała -zaburzenia w przyjmowaniu pokarmów -aktualny wskaźnik BMI -ciężkość choroby Formularz przesiewowej oceny ryzyka związanego z niedożywieniem NRS 2002
Pogorszenie stanu odżywienia
Nasilenie choroby (zwiększone zapotrzebowanie)
Brak=0
Prawidłowy stan odżywienia
Brak=0
Zwykłe zapotrzebowanie
Lekkie=1
Utrata masy ciała5% w okresie
Lekkie=1
Na przykład złamanie uda
3 miesięcy lub
Choroby przewlekłe, zwłaszcze u chorych
spożycie pokarmu 50-70% potrzeb
z ostrymi powikłaniami (np. marskość
w okresie poprzedniego tygodnia
wątroby, POChP) Radioterapia
Średnie=2
Utrata masy ciała5% w okresie
Średnie=2
Rozległe operacje brzuszne. Udar mózgu
2 miesięcy lub BMI 18,5-20,5
Chorzy w wieku podeszłym-
zły stan ogólny
długotrwałe leczenie
lub spożycie pokarmu=25-50%
Pooperacyjna niewydolność nerek
potrzeb w okresie poprzedzającego
Chemioterapia
tygodnia
Ciężkie=3
Utrata masy ciała5% w okresie
Ciężkie=3
Uraz głowy
1 miesiąca lub BMI
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)