Tłuszcze jadalne i techniczne - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 735
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Tłuszcze jadalne i techniczne - omówienie - strona 1 Tłuszcze jadalne i techniczne - omówienie - strona 2 Tłuszcze jadalne i techniczne - omówienie - strona 3

Fragment notatki:

Tłuszcze jadalne i techniczne
Tłuszcze schnące, półschnące i nieschnące
Zawartość poszczególnych rodzajów kwasów tłuszczowych w wybranych produktach spożywczych
Produkt spożywczy
Kwasy tłuszczowe
 
 
Nasycone (g)
Jednonienasycone (g)
Wielonienasycone (g)
Mleko spożywcze 2%
1,19
0,63
0,06
Śmietana 12%
7,17
3,82
0,33
Ser Brie pełnotłusty
17,89
7,09
0,65
Wieprzowina-schab
3,52
5,03
0,69
Wołowina pieczeń
1,73
1,54
0,12
Mięso z piersi
0,29
0,30
0,30
kurczak (bez skóry)
 
 
 
 
 
 
Makrela wędzona
3,88
5,83
3,79
Halibut biały świeży 0,29
0,37
0,67
Sardynka w oleju
2,22
5,8
4,02
Olej rzepakowy
7,13
57,99
30,32
Masło Ekstra
54,72
22,41
1,16
Margaryna "Tina"
11,48
11,74
19,78
Olej słonecznikowy
10,29
19,45
65,05
Oliwa z oliwek
14,86
70,12
10,61
Olej sojowy
11,98
35,48
48,07
Zalecana ilość tłuszczu w dobowej racji pokarmowej spada wraz z wiekiem człowieka: *w diecie niemowląt do 6 miesiąca życia tłuszcz powinien dostarczać 41% energii, *w drugim półroczu (u dzieci karmionych sztucznie) 35% *dzieci i młodzież 31-33% dobowego zapotrzebowania energetycznego *osoby dorosłe- nie więcej niż 30% *osoby w wieku powyżej 60 lat- 25%
Zgodnie z zaleceniami: -nasycone kwasy tłuszczowe nie powinny dostarczać więcej niż 10% energii, a u osób z hiperlipidemią maksymalnie 7%, -jednonienasycone 10-15% -wielonienasycone 6-10, w tym n-6 5-8%, a n-3 1-2%
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz