Lipidy - Fosfolipidy

Nasza ocena:

5
Pobrań: 434
Wyświetleń: 2870
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Lipidy - Fosfolipidy - strona 1 Lipidy - Fosfolipidy - strona 2 Lipidy - Fosfolipidy - strona 3

Fragment notatki:

Lipidy jest to grupa naturalnych związków organicznych, nierozpuszczalnych w wodzie, natomiast rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych tj: eter etylowy, eter naftowy, benzen, czterochlorek węgla, aceton, czy alkohole.
Ze względu na pewne podobieństwa strukturalne lipidy podzielono na trzy zasadnicze grupy: a) proste- estry kwasów tłuszczowych i alkoholi
+właściwe- estry kwasów tłuszczowych i glicerolu- acyloglicerole (mono, di, triacyglicerole)
R-rodniki
+woski- estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi innych, niż glicerol
b) złożone- związki zawierające oprócz kwasów tłuszczowych i alkoholi również inne składniki + fosfolipidy-lipidy zawierające kwas fosforowy
Charakterystyczną cechą fosfolipidów jest to, że oprócz reszt kwasów tłuszczowych występują w nich również reszty  kwasu fosforowego(V) . W zależności od rodzaju alkoholu, stanowiącego zrąb cząsteczki, wyróżnia się glicerofosfolipidy (pochodne glicerolu) i sfingofosfolipidy (pochodne  sfingozyny  - złożonego aminoalkoholu). Przez resztę fosforową do rdzenia glicerofosfolipidowego może być dołączony inny związek organiczny  (np.  aminokwas ,  amina ). Fosfolipidy stanowią główny składnik lipidowy błon cytoplazmatycznych (np. fosfatydylocholina, zwana także  lecytyną ).
- glicerofosfolipidy- pochodne sn-glicerolo-3-fosforanu
kwas fosfatydowy (Pa) +glikolipidy- posiadają co najmniej jeden cukier połączony wiązaniem glikozydowym z częścią lipidową
-glikoglicerolipidy- glikolipidy zawierające jedną, lub więcej reszt glicerolowych np. 1,2-diacylo-3-B-D-galaktozylo-sn-glicerol
-glikosfingolipidy- zawierają cząsteczki cukru i sfingoid (sfingoidową zasadę), zwane glikozyloceramidami. + sulfolipidy- siarczanowe pochodne glikozyloceramidu lub glikozylodiacylogliceroli.
W roślinach z rodziny krzyżowych (rzepak, gorczyca, kapusta, brokuły) występują tioglukozydy (glukozynolany) c) pochodne (wtórne)- pochodne lipidów prostych i złożonych, zachowujące ich właściwości:
+kwasy tłuszczowe- większość należy do związków prosto łańcuchowych, o parzystej ilości atomów węgla. Występują kwasy nasycone (wszystkie pojedyncze wiązania pomiędzy atomami węgla) i nienasycone posiadające jedno lub kilka wiązań podwójnych.
SFA-kwasy tłuszczowe nasycone
MUFA-kwasy tłuszczowe jednonienasycone, inaczej monoenowe
PUFA-kwasy tłuszczowe wielonienasycone, inaczej polienowi
+węglowodory (skwalen C30H50izoprenoidy węglowodór nienasycony, 6 podwójnych wiązań, występuje we wszystkich tłuszczach; roślinych i zwierzęcych karoteny)
+alkohole (ksantofile będące jednocześnie lipochromami czyli substancjami barwnymi tłuszczów, alkohole trójterpenowe, alkohole alicykliczne-sterole, z których głównym pochodzenia zwierzęcego jest cholesterol, analogi roślinne to sitosterole; natomiast pochodzenia grzybowego- ergosterole)


(…)

… komórek nerwowych
-bierze udział w powstawaniu kwasów żółciowych
-bierze udział w syntezie hormonów kory nadnercza
-niezbędny do syntezy witaminy D

… pod nazwą Omega 3-6-9. W celu poprawienia kondycji skóry warto więc przyjmować NNKT doustnie oraz aplikować je bezpośrednio na skórę.
Cholesterol to organiczny związek organiczny należący do steroidów, pochodnych cyklopentanofenantrenu. Cholesterol jest składnikiem strukturalnym wszystkich błon komórkowych i śródkomórkowych, w tkance nerwowej wchodzi w skład otoczki mielinowej, jest również istotnym…
… do dwóch rodzin -n-6 i n-3. Spełniają ważną fizjologiczną rolę w organizmie człowieka:
-w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy
-obniżają poziom cholesterolu i triacylogliceroli w surowicy krwi
-zapobiegająpowstawaniu zakrzepów naczyniowych
-poprawiają pracę serca
-są prekursorami prostaglandyn czy hormonów tkankowych o różnorodnym działaniu.
Źródłem NNKT są: olej arganowy, olej z awokado, olej z konopii…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz