Wykład - typy zepsucia, sem III
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Mikrobiologia
Typy zepsucia Gnicie powierzchniowe-tlenowe bakterie(mieso,wędliny), Pseudomonas-rozkład białka...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
Typy zepsucia Gnicie powierzchniowe-tlenowe bakterie(mieso,wędliny), Pseudomonas-rozkład białka...
pieczywa Przedstawiciele: - cytryniany Na, K, Ca (wędliny, konserwy) -mono i dwuglicerydy kwasów...
) Wędliny podrobowe pasztetowe kaszanki salcesony Poza tym jest też produkcja: wyrobów garmażeryjnych...
endogennej wody, również wody dodanej- egzogennej (ważne przy wyrobie wędlin) Wodochłonność jest ściśle...
, kurczak (bez skóry), wołowinę, cielęcinę. Z przetworów najlepiej wybieraj wędliny drobiowe i wołowe...
, - chleb pszenny, bułki, biszkopty, - masło, - chudy twaróg, - chude wędliny i mięso, - młode i soczyste...
w proszku -przyprawy (vegeta, kucharek, warzywko) -wędliny E 500b- wodorowęglan sodu (wódki) E 575- laktoz...
, - chleb pszenny, bułki, biszkopty, - masło, - chudy twaróg, - chude wędliny i mięso, - młode i soczyste...
. W ten sposób mogą być pakowane duże kawałki mięsa odkostnionego, wędliny w batonach lub plasterkowane. Z tym że system...
energetyzujących Ograniczenie produktów bogatych w sód; słone paluszki, chipsy, krakersy, wędzone mięso, wędliny...