SUBSTANCJE WZACNIAJĄCE SMAK I ZAPACH
Wzmacnianie- powoduje wzmocnienie (zintensyfikowanie) smaku lub przedłużające czas trwania wrażeń smakowych.
Glutaminian sodu- E 621
-światowa roczna produkcja- 400 000 t
-otrzymywanie- z melasy na drodze fermentacji
-smak- umami (mięsno sycący)
Inozynian sodu - E 631
-występuje obok glutaminianu sodu w stosunku 1:19
Guanylan sodu- E 627
Zastosowanie- konserwy mięsne i warzywno- mięsne
-zupy w proszku
-przyprawy (vegeta, kucharek, warzywko)
-wędliny
E 500b- wodorowęglan sodu (wódki)
E 575- laktoz kwasu glukonowego (salami)
ŚRODKI SPULCHNIAJĄCE
E450 - dwufosforan (od 1-7)
E500- węglany sodu (1-3)
E501- węglan potasu (1-2)
E503- węglan amonu (1-2)
Zastosowanie: ciasta, wyroby cukiernicze
(…)
… mięsne i warzywno- mięsne
-zupy w proszku
-przyprawy (vegeta, kucharek, warzywko)
-wędliny
E 500b- wodorowęglan sodu (wódki)
E 575- laktoz kwasu glukonowego (salami)
ŚRODKI SPULCHNIAJĄCE
E450 - dwufosforan (od 1-7)
E500- węglany sodu (1-3)
E501- węglan potasu (1-2)
E503- węglan amonu (1-2)
Zastosowanie: ciasta, wyroby cukiernicze
…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)