Wykład - typy zepsucia, sem III

Nasza ocena:

3
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1190
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - typy zepsucia, sem III - strona 1

Fragment notatki:

Typy zepsucia
Gnicie powierzchniowe-tlenowe bakterie(mieso,wędliny), Pseudomonas-rozkład białka
Gnicie głębokie-beztlenowe bakterie(mięso,wędliny w GŁęBI)-Clostridium
Jełczenie-Bakterie Lipofilne,drożdże(mleko,sery,masło)-rozkład tłuszczy
Śluzowacenie-Pseudomonas i gatunki pokrewne(sery,mleko,mięso,edliny)-zmiany z wytworzeniem pewnych związków przez drobnoustroje
Kwaśnienie bezbombażowe-Bakt.kwaszące t.mlekowego lub Laseczki Bacillus(mięso),plaskie
Kwaśnienie bombażowe-Laseczki beztlenowe Clostridium,względne tlenowce(ser,konserwy,mieso)
Gorzknienie-Mikrokoki(na skorze) -(mleko,sery)-rozkład białka,uwolnienie gorzkich peptydów
Ciągliwosc-Laseczki tlenowe-(napoje mleczne)-produkcja śluzu lub produktów rozkładu skrobi)
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz