Typy zepsucia
Gnicie powierzchniowe-tlenowe bakterie(mieso,wędliny), Pseudomonas-rozkład białka
Gnicie głębokie-beztlenowe bakterie(mięso,wędliny w GŁęBI)-Clostridium
Jełczenie-Bakterie Lipofilne,drożdże(mleko,sery,masło)-rozkład tłuszczy
Śluzowacenie-Pseudomonas i gatunki pokrewne(sery,mleko,mięso,edliny)-zmiany z wytworzeniem pewnych związków przez drobnoustroje
Kwaśnienie bezbombażowe-Bakt.kwaszące t.mlekowego lub Laseczki Bacillus(mięso),plaskie
Kwaśnienie bombażowe-Laseczki beztlenowe Clostridium,względne tlenowce(ser,konserwy,mieso)
Gorzknienie-Mikrokoki(na skorze) -(mleko,sery)-rozkład białka,uwolnienie gorzkich peptydów
Ciągliwosc-Laseczki tlenowe-(napoje mleczne)-produkcja śluzu lub produktów rozkładu skrobi)
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)