Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Technologia żywności
pokarmowy 1,3% (czereśnie ) do 7% (maliny, porzeczki) Związki pektynowe: Protopektyna Pektyna Kwas pektynowy...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
pokarmowy 1,3% (czereśnie ) do 7% (maliny, porzeczki) Związki pektynowe: Protopektyna Pektyna Kwas pektynowy...
. felsineum3, C. acetobutylicum3. 1 – rozkładają glukozę do kwasu masłowego, 2 – rozkładają pektyny do kwasu...
skrobię wydalając amylazę; np. laseczki i pałeczki żwacza, jelit). Mniej bakterii rozkłada pektynę...
kwas masłowy (rozkłada pektyny - odsłanianie włókien lnu). W żywności proces szkodliwy (psucie serów...
. Materiał genetyczny znajduje się w nukleoidzie. Ściana komórkowa zbudowana z pektyn i niekiedy z celulozy...
w ogonkach liściowych hydrolizie pektyn, stanowiących lepiszcze łączące komórki etylen zwiększa oddychanie...
i pektyn. W fazie elongacji ilość komórek pozostaje bez zmian, powiększa się natomiast wielokrotnie długość...
symbioza mikorytyczna jest bardzo ścisła. Grzyby rozkładające celulozę i pektyny umożliwiają storczykom...
podczas kompostowania: Celulozy Hemicelulozy Ligniiny Skrobia i cukry Pektyny Bacillus Clostridium Bacillus Micrococcus...
) adsorbenty: węgiel leczniczy (2 tabletki co 2-3h) pektyny (marchew, pieczone jabłka, banany) garbniki (kora...