Mikrobiologia – II rok Towaroznawstwo Ć wiczenie 4 Ziarniaki gramdodatnie Do tej rodziny nale ą drobnoustroje stanowiące normalną mikroflorę powietrza, mleka i przetworów mlecznych; spotykamy je w glebie, na skórze zwierząt i ludzi, gdzie mogą powodować stany ropne i zapalenia, a tak e przewodu pokarmowego ludzi i zwierząt. Gronkowce są spotykane w produktach ywnościowych i stanowią du e niebezpieczeństwo dla konsumentów. Cechy charakterystyczne: - komórki kuliste, - dzielą się w jednej, dwóch lub trzech płaszczyznach i mogą występować jako komórki pojedyncze, dwoinki, paciorkowce i gronkowce, - są nieruchliwe, - są gramdodatnie, - nie wytwarzają przetrwalników, - są mezofilami, - są tlenowcami lub względnymi beztlenowcami, - są katalazododatnie ( Micrococcus i Staphylococcus ) lub katalazoujemne ( Enterococcus i Streptococcus ), - fermentują węglowodany bez wytworzenia gazu, przy czym powstają małe ilości kwasu (mlekowego), - niektóre gatunki wytwarzają charakterystyczne barwniki ( ółte, złociste, pomarańczowe lub czerwone), inne zaś tworzą kolonie bezbarwne. Do najwa niejszych rodzajów nale ą Micrococcus i Staphylococcus . Przedstawiciele: - M. luteus – jasno ółte kolonie - St. aureus – gronkowiec złocisty – pomarańczowe kolonie - St. saprophyticus – kolonie białe. Rodzaj Micrococcus - bakterie szeroko rozpowszechnione w przyrodzie, powietrzu, kurzu, wodzie - optymalna temperatura wzrostu 25-30°C, niektóre gat. ciepłooporne, niektóre rosną w niskich temperaturach Mikrobiologia – II rok Towaroznawstwo - tolerują wysoką zawartość soli – składniki solanek przemysłowych - powodują psucie się produktów konserwowanych solą, mleka pasteryzowanego, margaryny, ywności przechowywanej w chłodniach - najwa niejsze gatunki biorące udział w psuciu: Micrococcus freudenreichii, M. varians, M. luteus, M. caseolyticus - opisano dziewięć gatunków Micrococcus , osiem mo e występować na skórze człowieka - typowy przedstawiciel – Micrococcus luteus - uwa ane są za niechorobotwórcze, jednak mogą być oportunistami - średnica komórki przekracza 2 µm - są tlenowcami, niektóre gatunki fermentują glukozę z po ywki - wytwarzają katalazę - mają niewielkie wymagania od ywcze - są halotolerantami (np. rosną w obecności 5% NaCl) - kolonie są nieprzejrzyste i wyraźnie zabarwione (od cytrynowo ółtego do czerwonego)
(…)
…
Jest to typowy proces beztlenowy w wyniku, którego przy rozkładzie węglowodanów powstaje kwas
masłowy. Jest to heterofermentacja. Wytwarzane są równie : kwas octowy, butanol, aceton, metan,
propan itp.
Przedstawiciele:
Clostridium pasteurianum1, C. butyricum1, C. pectinovorum2, C. felsineum3, C. acetobutylicum3.
1
– rozkładają glukozę do kwasu masłowego,
2
– rozkładają pektyny do kwasu masłowego,
3
– rozkładają…
… warzywnych i owocowych (C. butyricum, C. pasteurianum, C.
sporogenes),
• powodują psucie się kiszonych pasz.
Korzystny udział bakterii masłowych
Bakterie masłowe odgrywają wa ną rolę w roszarnictwie lnu i konopi (podczas ich moczenia
po ścięciu), poniewa
rozkładają pektyny, dzięki czemu len i konopie dają się rozdzielać na
pojedyncze włókna i mo na oddzielić włókna przędne od tkanki korowej i zdrewniałej…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)