Opracowane pytania na zaliczenie z podstaw biotechnologii
- Podstawy biotechnologii
monosacharydy i disacharydy (sacharoza i laktoza) -źródło azotu: sole amonowe, woda amoniakalna, najczęściej...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
monosacharydy i disacharydy (sacharoza i laktoza) -źródło azotu: sole amonowe, woda amoniakalna, najczęściej...
tłuszczowe, a także galaktozę lub laktozę. Są składnikiem błony komórkowej. 23. Scharakteryzuj...
i błonnik Kwasy organiczne Wyższe pH Obecność laktozy Tłuszcz Aminokwasy zasadowe Duża zawartość fosforu...
) - Mleko i przetwory mleczne (nietolerancja laktozy, w przypadku alergii na białko mleka krowiego wykluczyć...
, rybuloza, mioglobina, chlorofil, leucyna d) glutaminian, asparagina, ATP, amyloza, laktoza, FAD, reduktoza...
, rybuloza, mioglobina, chlorofil, leucyna d) glutaminian, asparagina, ATP, amyloza, laktoza, FAD, reduktoza...
) monosacharydy - cukry proste disacharydy - produkt kondensacji dwóch monosacharydów (np. maltoza, laktoza...
i energii są cukry (glukoza, laktoza, maltoza, skrobia, celuloza) zawartość cukru w pożywce: 0,5-2 % dodatek...
+ fruktoza) laktoza (glukoza + galaktoza) kilkocukry (oligosacharydy) 3-6 monoz wielocukry (polisacharydy...
dwucukrów maltozy, laktozy lub sacharozy przy pH 7-8. Enzymami rozkładającymi dwucukry jest maltaza...