Biochemia - wykład 8
- Politechnika Śląska
- Biochemia
z gromadzącym się kwasem mlekowym. W naszym organizmie występują receptory nocyceptywne, są to receptory...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
z gromadzącym się kwasem mlekowym. W naszym organizmie występują receptory nocyceptywne, są to receptory...
w obecności tlenu Produkty końcowe: • kwas octowy • kwas glukonowy • kwas fumarowy • kwas glutaminowy • kwas...
w mniejszych ilościach. E. coli - kwas mlekowy, ale w małych ilościach. Bakterie mlekowe - kwas mlekowy...
w produktach fermentowanych: 1) Przedłużona trwałość (ochrona)- kwas mlekowy obniża pH 2) Nowe cechy...
i niedostateczna podaż tlenu prowadza do nagromadzenia kwasu mlekowego we krwi powoduje rozszerzenie naczyń...
narasta dług tlenowy- glikogen przekształca się w kwas mlekowy, który powoduje porażenie mięśni...
bakterii np.: bakterie kwasu mlekowego - fermentacja cukrów zawartych w produkcie i powstanie kwasu...
;spadek zależy od ATP, kwasu mlekowego , glikogenu > gdy przechowujemy mięso namnaża się mikroflora...
, wytwarzanym przez niektóre bakterie kwasu mlekowego, aktywnym w stosunku do bakterii grammadodatnich, nie SA...
zagniwają i stają się kwaśne: –Fermentacja laktozy do kwasu mlekowego –Fermentacja masłowa (odór!!!) Metody...