Podstawy biotechnologii farmaceutycznej
- Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
-do produkcji probiotyków -np. Leuconostoc mesenteroides - wytwarza kwas mlekowy i octowy (heterofermentacja...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
-do produkcji probiotyków -np. Leuconostoc mesenteroides - wytwarza kwas mlekowy i octowy (heterofermentacja...
mlekowych, przeciwdziałając procesom gnilnym. Ponadto powstający kwas mlekowy ułatwia wykorzystanie Ca i P...
, a w komórkach bakterii mlekowych tworzy się kwas mlekowy-produkt fermentacji mleczanowej: C6H12O6 +2ADP+2Pi...
, Rhizopus. Powodują psucie się żywności. W biotechnologii i przemyśle stosowane do wytwarzania kwasu...
eliminowanie skutków poprzedniego wysiłku Podwyższenie funkcji mięśni ( szybciej usuwany jest kwas mlekowy...
wzrost kwasu mlekowego. Po krótkich i intensywnych wysiłkach (które czerpie głównie) - faza odnowy...
powysiłkowej restytucji jest u dzieci znacznie większe ze względu na mniejsze osiągane stężenia kwasu mlekowego...
: Zwiększenie ilości kwasu mlekowego Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej Przesunięcia jonowe (bolesne...
podczas wysiłku nie jest wystarczający to powstają w nich duże ilości kwasu mlekowego, którego nagromadzenie...
nadoctowego, nadtlenku wodoru, podchlorynu sodu, kwasu mlekowego, glikolu propylenowego i jego pochodnych...