Żywienie pacjentów ze stomią
- Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
- Kliniczny zarys chorób
(tłustych mięs, wędlin, tłustych serów, smalcu) oraz słodyczy (czekolady, wyrobów cukierniczych). Potrawy...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
(tłustych mięs, wędlin, tłustych serów, smalcu) oraz słodyczy (czekolady, wyrobów cukierniczych). Potrawy...
, kisieli, białego sera, mięsa lub ryb, omletów. -energia- wartość energetyczna diety, wynikająca...
bydła. W górach wypasa się owce. Na terenie całego kraju wytwarza się różne gatunki sera. ...
karmele Karotenoidy ( preparaty barwiące otrzymane z surowców roślinnych): annatto (dodawane do serów...
wg aktualnie obowiązujących przepisów 10. Pasteryzacja, sterylizacja, homogenizacja 11. Podział serów...
, ukwaszanie mleka, śmietanki, dojrzewanie serów) -w przemyśle warzywnym (kwaszenie ogórków i kapusty...
. W produkcji serów dojrzewających wykorzystuje się enzym o nazwie podpuszczka. ...
stanowi o możliwościach przetwórczych (produkcja serów i napojów fermentowanych). Zasada: zobojętnienie...
Wapń - Ca Do najważniejszych źródłem Ca należą: -mleko -sery podpuszczkowe -ryby Z warzyw Ca...
lub maca, wino, sałatki warzywne, wino, sery, wino, ciasta, wino, owoce, wino. Zasady sympozjonu: 1...