Sympozjon – greckie przyjęcie. Kolejność podawanych dań podczas uczty, wino, dania rybne z chlebem lub maca, wino, sałatki warzywne, wino, sery, wino, ciasta, wino, owoce, wino. Zasady sympozjonu: 1. Zdjęcie butów i mycie stop. 2. Przystrajanie kwiatami. 3. Zajmowanie miejsca na sofach. 4. Mycie dłoni. 5. Wybranie sympozjarchy. 6. Ulanie wina na cześć bogów. Krater do przechowywania i mieszania wina. Starożytny Rzym. Kolejność dań w ciągu dnia w rzymskim domu: 1. I entaculum – śniadanie ( chleb, sery, owoce, mleko, wino). 2. Prandium – drugie śniadanie ( ryby, jarzyny, ser, woda). 3. Cena – obiad ( przekąski: jaja; obiad właściwy: dania mięsne, rybne, jarzyny; deser: świeże lub suszone owoce, wino) Uczta Trymalchiona Gajusza Petroniusza : Wino mieszane z woda, dziczyzna, języków flamingów. Dieta rzymskiego rzemieślnika: warzywa,: ciecierzyca, cebula, czosnek, groch, bób; Ryby, placki pszenne, woda, mięsko od święta. Higiena przy stole: Akwamanila naczynia z wodą do mycia rąk.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)