Środowisko i higiena w rozwoju dziejowym,Sympozjum

Nasza ocena:

3
Pobrań: 28
Wyświetleń: 637
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Środowisko i higiena w rozwoju dziejowym,Sympozjum - strona 1

Fragment notatki:

Sympozjon – greckie przyjęcie.  Kolejność podawanych dań podczas uczty, wino, dania rybne z chlebem lub maca, wino,  sałatki warzywne, wino, sery, wino, ciasta, wino, owoce, wino. Zasady sympozjonu: 1. Zdjęcie butów i mycie stop. 2. Przystrajanie kwiatami. 3. Zajmowanie miejsca na sofach. 4. Mycie dłoni. 5. Wybranie sympozjarchy. 6. Ulanie wina na cześć bogów. Krater do przechowywania i mieszania wina. Starożytny Rzym. Kolejność dań w ciągu dnia w rzymskim domu: 1.  I entaculum –  śniadanie ( chleb, sery, owoce, mleko, wino). 2.  Prandium –  drugie śniadanie ( ryby, jarzyny, ser, woda). 3.  Cena –  obiad ( przekąski: jaja; obiad właściwy: dania mięsne, rybne, jarzyny; deser:  świeże lub suszone owoce, wino) Uczta Trymalchiona Gajusza Petroniusza : Wino mieszane z woda, dziczyzna, języków  flamingów. Dieta rzymskiego rzemieślnika: warzywa,: ciecierzyca, cebula, czosnek, groch, bób; Ryby, placki pszenne, woda, mięsko od święta. Higiena przy  stole: Akwamanila naczynia  z wodą do mycia rąk. ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz