To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
BARWNIKI naturalne
syntetyczne
identyczne z naturalnymi
Grupy barwników: stosowane na zasadzie quantum satis (tyle ile trzeba)
barwniki używane pojedynczo lub łącznie w mieszaninach, w maksymalnych dawkach określonych przez Ministra Zdrowia
barwniki dozwolone tylko do niektórych zastosowań
srebro, złoto (czekolady)
amarant
erytrozyna
Barwienie jest zabiegiem kosmetycznym, nie pełni funkcji technologicznej.
Wybór dodatku: - szkodliwość
- efekt
- cena
- rozsądek
Na stabilność barwy wpływa: - obecność tlenu
- temperatura
- pH
- obecność jonów metali
- dostęp światła
- działanie enzymów oksydoredukcyjnych (utleniających)
Do barwienia żywności stosuje się: barwiące części roślin jadalnych (soki)
preparaty - ekstrakty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego (barwniki naturalne z jadalnych części roślin, zwierząt)
barwniki nieorganiczne
sztuczne barwniki syntetyczne (organiczne)
syntetyczne identyczne z naturalnymi
Barwniki naturalne: karotenoidy
chlorofile
mioglobina i hemoglobina
antocyjany
betalainy - czerwone i żółte, z buraka ćwikłowego
karmele
Karotenoidy ( preparaty barwiące otrzymane z surowców roślinnych): annatto (dodawane do serów, cukierków, lodów, jogurtów)
oleożywica
olej palmowy
likopen
szafran
Formy barwników: roztwory lub zawiesiny w oleju, 20 - 30% barwnika
koloidalna zawiesina w żelatynie, 2 - 10%, w formie perełek rozpuszczalnych w gorącej wodzie
preparaty sproszkowane, suszenie rozpyłowe, zawartość ok. 1% czystego karotenu, rozp. w wodzie
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)