Barwa czerwona - strona 11

Warzywnictwo i rośliny zielarskie-skrypt z 2 semestru

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Henryk Kobryń
  • Warzywnictwo i rośliny zielarskie
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1421

SEMESTR II Wspólny przodek odm. botanicznych gat. B. oleracea - B. oleracea var. silvestris L. - kapusta dzika (2 lub wielolet.) - nie ma tendencji do wytwarzania główek - stąd pierwotnie użytkowano liście i zasobne w tłuszcz nasiona. Dzisiejsze bogactwo form roślin kapustnych: Naturalna dziedzic...

Kultury nordyckie - omówienie

  • Uniwersytet Warszawski
  • mgr Konrad Jajecznik
  • Społeczeństwo i kultura Europy
Pobrań: 84
Wyświetleń: 889

kultury nordyckie Skandynawia - region północnej Europy , obejmujący kraje: Szwecję , Norwegię oraz Danię . Obejmuje część z krajów nordyckich . Czasem w mediach, biorąc pod uwagę wpływy szwedzkie i duńskie, do Skandynawii zalicza się Islandię , czy nawet niegermańskie kraje, takie jak: Finlandi...

Gleboznawstwo - zestawienie działów

  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • prof. dr hab. Bolesław Bieniek
  • Gleboznawstwo
Pobrań: 140
Wyświetleń: 3983

zawsze sprawia wrażenie ciemniejsze. BARWA CZERWONA - dzięki tlenkom żelaza - im więcej wody w składzie...

Układ Słoneczny - omówienie

  • Politechnika Śląska
  • Geologia
Pobrań: 0
Wyświetleń: 476

Grupa A: 1. Czynniki i procesy wietrzenia chemicznego: Głównym czynnikiem wietrzenia chemicznego (rozkładu) jest woda opadowa, zawierająca rozpuszczone związki chemiczne: CO2 - zakwasza wodę opadową (woda nasyca się CO2 w powietrzu i wsiąka w glebę); Związki Na - z atmosfery i gleby (bakterii), też ...

Alkaloidy - wykład

  • Uniwersytet Gdański
  • dr hab. Piotr Mucha
  • Analiza chemiczna biomoleku
Pobrań: 399
Wyświetleń: 2681

się w nich na kilka godzin, aż do zajścia procesu fermentacji – w ten sposób liście nabierają barwy czerwono-miedzianej...

Urabianie skał - wykład

  • Politechnika Śląska
  • prof. dr hab. inż. Piotr Strzałkowski
  • Górnictwo ogólne
Pobrań: 406
Wyświetleń: 2597

Temat: 9. Urabianie skał. Urabianie skał jest jedną z zasadniczych operacji górniczych. Od najdawniejszych czasów górnicy doskonalili zarówno sposoby urabia­nia skał, jak i narzędzia służące do tego celu. Od wydajności urabiania zależy wydajność całego procesu wydobywania kopaliny użytecznej, czyli ...

Jakość i bezpieczeństwo żywności-wykłady

  • Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
  • prof. dr hab. Teresa Fortuna
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności
Pobrań: 546
Wyświetleń: 5803

absrorbji przy długości fali 500nm wytworzonego kompleksu o barwie czerwonej, powstałego w reakcji dietylod...