Potrawy dietetyczne
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Technologia gastronomiczna
człowieka w danej jednostce chorobowej. Dieta lekko strawna: dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
człowieka w danej jednostce chorobowej. Dieta lekko strawna: dieta niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika...
, dekstryny, błonnik, pektyny, -naturalnym ich środowiskiem jest gleba. Udział bakterii masłowych w niszczeniu...
spożycie soli kuchennej zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka niska zawartość błonnika - rozwój raka...
-fizjologiczne glikozydy nasercowe, heparyna -regulacja metabolizmu -ochrona białka -źródło błonnika pokarmowego...
: błonnik produkty jadalne najczęściej pozbawione są błonnika (mąka) niedobór błonnika powoduje choroby...
konwencjonalne, - ograniczenie produktów z dużą ilością błonnika, - podawanie warzyw i owoców w postaci soków...
% - osteoporoza - 20% Zalety ow. i warz.: mało kalorii, antyoks., wit., błonnik Czynniki ryzyka powst. nowotworów...
zasadnicze źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Spełniają funkcje regulujące i ochronne...
inozytofosforany fityne lub kw fitynowy na inozytol i kw fosforowy) fitaza ma duże znaczenie fizjologiczne BŁONNIK...
odżywcza) -składniki mineralne (P, Zn, Mg, Fe, Mn, S) -witaminy grupy B (zwłaszcza tiamina) -błonnik...