Skutki niedoborów pokarmowych

Nasza ocena:

3
Pobrań: 56
Wyświetleń: 840
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Skutki niedoborów pokarmowych - strona 1

Fragment notatki:

Skutki zdrowotne niedoborów pokarmowych
Rozwój takich chorób, jak:
miażdżyca tętnic, a na jej podłożu choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, udary mózgowe - nadmiar tłuszczów nasyconych, cholesterolu, sodu, alkoholu oraz niedostateczne spożycie tłuszczów nienasyconych
nadwaga i otyłość - nadmiar tłuszczów, wolnych cukrów i napojów alkoholowych
cukrzyca insulinoniezależna, czyli typu 2 - nadmiar wolnych cukrów
próchnica zębów - nadmiar węglowodanów
niektóre rodzaje nowotworów wysokie spożycie tłuszczów zwiększa ryzyko zachorowania na raka sutka, płuc, prostaty, okrężnicy, trzonu macicy i jajnika, wysokie spożycie soli kuchennej zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka
niska zawartość błonnika - rozwój raka jelita grubego
przewlekłe nadużywanie alkoholu - rak krtani, przełyku, żołądka i pierwotny rak wątroby
osteoporoza pierwotna - niedobór wapnia
wole endemiczne - niedobór jodu
niedokrwistość z niedoboru żelaza
przewlekłe zaparcia - niedobór błonnika
opóźnienie rozwoju fizycznego u dojrzewania fizjologicznego dzieci - niedobór energii i białka
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz