Błędy żywieniowe związane z nadkonsumpcją:
zbyt wysoka ilość energii pobieranej z pożywieniem w stosunku do zapotrzebowania kalorycznego organizmu,
zbyt wysoka ilość zawartej w pożywieniu energii pochodzi ze spożycia tłuszczów,
nadmiar tłuszczów zwierzęcych o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, nasyconych, czemu towarzyszy zazwyczaj wysoka zawartość cholesterolu w pożywieniu,
nadmiar łatwo przyswajalnych wolnych cukrów (cukrów prostych i dwucukrów, głównie sacharozy),
nadmiar chlorku sodu,
nadmierne spożycie alkoholu.
Błędy żywieniowe związane ze zbyt niskim spożyciem niektórych składników pokarmowych:
zbyt niska ilość energii pochodzi ze spożycia węglowodanów złożonych,
zbyt niskie spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie w pożywieniu ludności dorosłej,
zbyt niska zawartość w pożywieniu błonnika pokarmowego, czego przyczyną jest zbyt niskie spożycie warzyw i owoców, produktów z roślin strączkowych i spożywanie pieczywa białego zamiast ciemnego,
niedobór wapnia z powodu zbyt niskiego spożycia mleka i jego przetworów,
niedobór jodu z powodu niskiej zawartości jodu w żywności uzyskiwanej na obszarze Polski południowej,
niedobór żelaza, szczególnie w populacji dzieci i młodzieży oraz kobiet ciężarnych,
niedobór energii i białka w racjach pokarmowych, głównie dzieci ze środowisk społecznie zaniedbanych.
Kolejne błędy żywieniowe:
nieregularne spożywanie posiłków
zjadanie posiłków w pośpiechu i stanach dyskomfortu emocjonalnego
spożywanie nadmiernej ilości żywności konserwowanej i przygotowanej przemysłowo
niewłaściwy sposób przygotowania posiłków
niewłaściwa temperatura zjadanych potraw
niskie upowszechnienie karmienia piersią dzieci w pierwszym roku życia
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)