Azotyny - strona 6

Woda-opracowanie

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Technologia wody i ścieków
Pobrań: 98
Wyświetleń: 532

oraz nadmiernych ilości manganu, żelaza, chlorków, azotanów, azotynów, siarczanów i wapnia. Uzdatnianie wody wymaga...

Peklowanie - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1267

Peklowanie Peklowanie: Działanie soli kuchennej z saletrą (azotyny i azotany) Peklowanie na sucho...

Bakterie żelaziste - wykład

  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • prof. dr hab. Anna Tukiendorf
  • Fizjologia roślin
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1939

i inne utleniają amoniak do azotynu zgodnie z reakcją: NH3 +11/2O2- NO2 + H+ + H2O Etapem pośrednim...

Obieg węgla i azotu- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • dr Ewa Chojnacka
  • Metody biotechnologiczne w ochronie środowiska
Pobrań: 252
Wyświetleń: 2128

mikroorganizmów mogących przeprowadzić ten proces. N2 > amonifikacja > NH3 > nitryfikacja (et. I) > NO2- (azotyny...

Higiena i technologia produkcji konserw

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Anatol Baraniak
  • Higiena i technologia przetwórstwa
Pobrań: 133
Wyświetleń: 5166

pH, aw, Eh, azotyny. Inaktywacja form wegetatywnych, rozwój przetrwalników zahamowany. Cykl...

Mikrobiologia - podstawy (laboratorium)

  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • dr inż. Barbara Breza-Boruta
  • Mikrobiologia
Pobrań: 161
Wyświetleń: 7343

biosyntezy Chemolitotrofy :nitryfikacyjne(utl. jonu amonowego poprzez azotany do azotynów)nitro(coccus,spina...

Budowa błon biologicznych

  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • prof. dr hab. Anna Tukiendorf
  • Fizjologia roślin
Pobrań: 91
Wyświetleń: 686

do azotynu zgodnie z reakcją NH3+1 O2→ NO2-+H++H2O Bakterie z grupy Nitrobacter czy Nitrococcous utleniają...