Azotyny - strona 5

Chemolitotrofy

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Mikrobiologia
Pobrań: 301
Wyświetleń: 3010

utleniania azotynów hamowany jest przez jony amonowe CHEMOLITOTROFY Bakterie nitryfikacyjne I i II etapu...

Nawozy mineralne i pestycydy

  • Politechnika Warszawska
  • mgr Patrycja Ruszczyk
  • Chemia środowiska
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1631

. W roślinach nawożonych azotem saletrzanym azotany ulegają redukcji początkowo do azotynów, a następnie...

Toksykologia - wyklad 15

  • dr inż. Anna Brzozowska
  • Toksykologia
Pobrań: 77
Wyświetleń: 917

- nitrozodwubutyloamina NPir - nitrozopirolidyna NPip - nitrozo piperydyna Azotyny + aminy = nitrozoaminy: działanie...

Utrwalanie produktów mięsnych - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Prof dr hab. Anna Litwińczuk
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 70
Wyświetleń: 707

. W skład takiej mieszanki poza solą wchodzi saletra sodowa NaNO3 lub potasowa KNO3, azotyn potasowy (nitryt...

Wykład - zanieczyszczenia biologiczne, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Prof dr hab. Anna Litwińczuk
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 133
Wyświetleń: 756

liczebności co najmniej 106 / 1g produktu -wzrost gronkowców mogą hamować kwas askorbinowy i azotyny...

Wykład - zanieczyszczenia środowiskowe, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Prof dr hab. Anna Litwińczuk
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 63
Wyświetleń: 511

ZANIECZYSZCZENIA ŚRODOWISKOWE: azotany i azotyny- źródłem zanieczyszczenia środków spożywczych...

Chemosynteza-opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Rybiak
  • Biologia i ekologia
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1680

: bakterie z rodzaju Nitrosomonas (wykorzystują utlenianie amoniaku do azotynów - soli kwasu azotowego(III...