Sporządzanie podłóż - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 21
Wyświetleń: 651
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
 Sporządzanie podłóż - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Sporządzanie podłóż
Sporządzanie podłóż - źródła energii
Wzrost drobnoustrojow ma charakter endoergiczny tzn. energia jest uzyskiwana na drodze:
✗ autotroficznej np. chemosyntezy (ługowanie metali)
✗ rozkładu związkow organicznych (zdecydowana większość procesów biotechnologicznych z udziałem drobnoustrojow)
✗ najczęściej używane surowce: skrobia, melasa, rzadziej alkany (z ropy naftowej),
dwucukry i cukry proste (sacharoza, glukoza)
✗ Wydatki związane z zakupem surowców (opłacalność produkcji - ceny surowców o niskim stopniu przetworzenia)
✗ Zdolność drobnoustrojów przemysłowych do hydrolizy związków
wysokocząsteczkowych
✗ Wstępna obróbka surowców np. scukrzania skrobi na drodze enzymatycznej lub chemicznej
✗ Często zdarza się zanieczyszczenie surowców pochodzenia roślinnego
substancjami toksycznymi (metale, środki ochrony roślin) - prowadzić to może do wysokich strat w przemyśle
✗ W celu wyeliminowania zanieczyszczeń najlepiej przeprowadzić próby biologiczne
Sporządzanie podłóż - źródła węgla
● Znajomość przemian metabolicznych drobnoustrojow.
● Węgiel w warunkach tlenowych stanowi najczęściej ~50% suchej masy drobnoustrojow.
● Źrodła węgla i energii dla większości szczepow przemysłowych są bardzo podobne.
● Specyficzne wymagania np. produkcja dekstranu przez bakterie Leuconostoc mesedteroides (produkują dekstran tylko gdy w rosną na podłożu zawierającym sacharozę).
Sporządzanie podłóż - źródła azotu
● Znajomość przemian metabolicznych drobnoustrojow.
● Łatwość przyswajania: amoniak sole amonowe azot organiczny azotany azotyny azot atmosferyczny.
● Ważna jest stabilność źrodła azotu w podłożu - najlepsze pod tym względem są sole amoniowe, amoniak zbyt szybko paruje.
● Azot w warunkach tlenowych stanowi najczęściej od 10 do 20% suchej masy
drobnoustrojow.
● Najczęściej stosowane źrodła azotu: mączka sojowa, mączka arachidowa, mączka rybna, duże ilości azotu są także w melasie i wyciągu namokowym z kukurydzy.
Sporządzanie podłóż - związki mineralne
● P oraz Mg - są najważniejsze (odgrywają istotną rolę w procesach przemiany materii z udziałem ATP)
● W dalszej kolejności - K, S, Na
● Mikroelementy - Fe, Co, Cu, Zn
● Źrodło - ekstrakty roślinne, zwierzęce, ekstrakt drożdżowy (są także źrodłem witamin i innych substancji wzrostowych). Związki mineralne mogą być także podawane w formie soli nieorganicznych.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz