Biotechnologia mikrobiologiczna

Antybiotyki - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia mikrobiologiczna
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1323

Antybiotyki Są to substancje wytwarzane przez organizmy żywe, głownie drobnoustroje oraz ich połsyntetyczne pochodne działające bakteriostatyczne lub bakteriobojczo w niskich stężeniach (poniżej 1 mg/ml). Rys historyczny: - wykrycie antybiotykow - okres II wojny światowej - gwałtowny rozwoj bada...

Drobnoustroje w procesach biotechnologicznych - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia mikrobiologiczna
Pobrań: 42
Wyświetleń: 959

Drobnoustroje w procesach biotechnologicznych Dlaczego w procesach biotechnologicznych preferowane jest stosowanie drobnoustrojów? ● szybki metabolizm ● dobrze znany genom i łatwość manipulacji genetycznej ● dobrze opracowanie metody hodowli ● tanie i powszechnie dostępne składniki podłóż hodo...

Enzymy - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia mikrobiologiczna
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1106

Enzymy Wartość światowej produkcji preparatow enzymatycznych - 450 mln $ Zastosowanie: Przemysł - amylazy, proteazy, pektynazy, katalazy, izo...

Hodowle - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia mikrobiologiczna
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1127

Hodowle Metody hodowli powierzchniowej: ● Hodowle na tzw. „tacach” przy produkcji kwasów organicznych Tace umieszczone są na stelażach na kołkach i umieszczone w boksach - cieplarkach w ktorych zachowywane są warunki całkowitej jałowości (np. ...

Kamienie milowe biotechnologii - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia mikrobiologiczna
Pobrań: 21
Wyświetleń: 714

Kamienie milowe biotechnologii Czasy przedhistoryczne: - umiejętność wyrobu napojów alkoholowych przez człowieka jaskiniowego, - celowe przechowywanie mięsa (ochrona przed zepsuciem i polepszenie właściwości smakowych). Wędrówka ludów: - Środkowa Azja - Bałkany - spożywanie sfermentowanego mle...

Metody wywoływania mutacji - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia mikrobiologiczna
Pobrań: 28
Wyświetleń: 595

Metody wywoływania mutacji Przygotowanie zawiesin do zabiegów mutacji: ● bakterie ● spory promieniowców i grzybów ● grzybnia ● protoplasty Fizyczne metody wywoływania mutacji: ➔ Promieniowanie UV (lampy UV emitujące światło o długości fa...

Mikrobiologiczne procesy przemysłowe - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia mikrobiologiczna
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1092

Mikrobiologiczne procesy przemysłowe 1. Wytwarzanie produktów żywnościowych Przykłady: · przemysł mleczarski (napoje mleczne fermentowane, serowarstwo, produkcja masła) · przemysł owocowo-warzywny (produkcja kiszonek) · konserwowanie i obrób...

Produkcja aminokwasów - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia mikrobiologiczna
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1106

Produkcja aminokwasów Źrodła: • ekstrakcja z naturalnych produktow roślinnych i zwierzęcych • hydroliza białek • synteza chemiczna • synteza mikrobiologiczna Wady i zalety poszczegolnych sposobow otrzymywania aminokwasow! HOOCCH2CH(NH2)COOH + CH3COCOOH HOOCH2COCOOH + CH3CH(NH2)COOH kw. gluta...

Produkcja biomasy - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia mikrobiologiczna
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1043

Produkcja biomasy Zastosowanie: 1. Drożdże spożywcze. 2. Drożdże paszowe. 3. Produkcja drożdży jako źrodła argosterolu - prowitaminy D2 4. Namnażanie biomasy drobnoustrojow do produkcji szczepionek. 5. Produkcja biomasy rożnych drobnoustrojow...

Rodzaje metabolizmu drobnoustrojów - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia mikrobiologiczna
Pobrań: 357
Wyświetleń: 2107

Rodzaje metabolizmu drobnoustrojów TYP I Procesy typu I, mają przebiegać szybko i być wydajne, muszą przebiegać w warunkach pozwalających na maksymalnym zużyciu substratu energetycznego. Proste procesy dysymilacyjne ktore można przedstawić wg. schematu: A - produkty (np. kwas glukonowy) A - B - ...