Kamienie milowe biotechnologii - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 70
Wyświetleń: 777
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
 Kamienie milowe biotechnologii - omówienie - strona 1  Kamienie milowe biotechnologii - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Kamienie milowe biotechnologii
Czasy przedhistoryczne:
- umiejętność wyrobu napojów alkoholowych przez człowieka jaskiniowego,
- celowe przechowywanie mięsa (ochrona przed zepsuciem i polepszenie właściwości
smakowych).
Wędrówka ludów:
- Środkowa Azja - Bałkany - spożywanie sfermentowanego mleka udomowionych ssaków:
klaczy, oślicy, krowy, wielbłąda.
Czasy starożytne (Egipt, Rzym, Grecja, Palestyna itd.):
- sztuka wyrobu wina, piwa, chleba, serów,
- broń biologiczna - pierwsze opisy celowego wykorzystywania zwłok zwierząt i ludzi do
zatruwania ujęć wody i rozpowszechniania zarazy (epidemii).
Średniowiecze:
- Francja, Bawaria - rozwój rzemiosła, polepszenie sposobu wytwarzania wina, piwa, serów -przekazywanie doświadczeń z pokolenia na pokolenie (klasztory, cechy rzemieślnicze).
Antonie van Leeuwenhoek (1632 - 1723):
- holenderski przyrodnik - skonstruowanie pierwszego mikroskopu, opis drożdży, bakterii,
pierwotniaków, czerwonych krwinek,
- początki systematyki drobnoustrojów.
Edward Jenner (1749 - 1823):
- angielski lekarz, przyrodnik - wprowadzenie szczepie przeciwko ń czarnej ospie (1796 -
pierwsze próbne szczepienie, zarażenie chłopca ospą krowią i następnie prawdziwą - choroba nie rozwinęła się; wielokrotne powtórzenie doświadczenia i jego opisanie (publikacja na własny koszt) w 1798.
- 1811 - wprowadzenie dekretu nakazującego szczepienie przeciwko czarnej ospie dzieci w
pierwszym roku życia, na terenie KsięstwaWarszawskiego,
- Powszechne stosowanie metody Jennera (w formie prawej nie zmienionej) przyczyniło się do całkowitego zaniku tej choroby.
- w 1980WHO ogłosiła, że na Ziemi nie ma już groźby rozprzestrzeniania się tej choroby.
Louis Pasteur (1822 - 1895):
- obalił ostatecznie teorię samorództwa,
- Wprowadził do praktyki metodę częściowego wyjaławiania (pasteryzacji),
- wykazał, że fermentacja alkoholowa zachodzi pod wpływem drożdży i że są one żywymi
komórkami,
- udowodnił, że drobnoustroje są przyczyną różnych chorób zakaźnych u ludzi i zwierząt,
- wprowadził szczepionki z atenuowanymi szczepami cholery drobiu, różycy świń i wąglika.
Prace Pasteura miały duże znaczenie praktyczne i przyniosły wymierne korzyści
przemysłowi i rolnictwu Francji.
Jest powszechnie uważany za twórcę mikrobiologii, immunologii oraz podstaw biotechnologii.
Okres I wojny światowej:

(…)

…), wspierał powstanie pierwszego ośrodka naukowego w
Izraelu nazwanego od jego imienia The Weizman Institute of Science (1949, Revehot).
Firma Pfizer (1923-):
- uruchomienie pierwszej w świecie fabryi produkującej kwas cytrynowy metodą tlenowej
fermentacjii powierzchniowej, z użyciem grzybów mikroskopowych Apergillus niger
- Uruchomienie w następnych latach produkcji kwasu szczawiowego, glukonowego, fumarowego
i wielu innych.
Sir Alexander Fleming (1881 - 1995):
- 1922L odkrycie lizozymu
- 1928: obserwacja antybiozy w hodowli gronkowców zakażonych przypadkowo Penicillium
(publikacja w 1929, bez echa)
- 1941 - uruchomienie pierwszej w świecie produkcji penicyliny w skali fabrycznej
- 1945 - nagroda Nobla dla A. Fleminga (spółnie z chemikiem Floyerem i biologiem Chainem).
1940 - 1960 - z ota era ł badań…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz