Mikrobiologiczne procesy przemysłowe - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1239
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
 Mikrobiologiczne procesy przemysłowe - omówienie - strona 1  Mikrobiologiczne procesy przemysłowe - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Mikrobiologiczne procesy przemysłowe
1. Wytwarzanie produktów żywnościowych
Przykłady:
· przemysł mleczarski (napoje mleczne fermentowane, serowarstwo, produkcja
masła)
· przemysł owocowo-warzywny (produkcja kiszonek)
· konserwowanie i obróbka surowca rolniczego (kiszonki dla zwierząt, obróbka
tytoniu, ekstrakty roślinne)
Charakterystyka:
· samorzutna selekcja drobnoustrojów lub szczepionki starterowe
· ograniczone namnażenie drobnoustrojów w procesie technologicznym
· ograniczone możliwości rozwoju niewłaściwej mikroflory
· właściwości organoleptyczne gazowych produktów
· brak izolacji produktów metabolizmu
2. Procesy fermentacyjne
Przykłady:
· fermentacja etanolowa (browarnictwo, gorzelnictwo, winiarstwo)
· produkcja biomasy (droższe spożywcze i paszowe)
· produkcja rozpuszczalników (butanol, aceton)
· produkcja niektórych kwasów (kw. mlekowy, kw. cytrynowy)
Charakterystyka:
· niska masa cząsteczkowa ostatecznego produktu
· hodowla wgłębna
· brak aeracji
· ograniczone możliwości zakażenia obcąmikroflorą
· oddziaływanie produktów metabolizmu z elementami urządzeń produkcyjnych
3. Precyzyjna synteza mikrobiologiczna
Przykłady:
(złożone związki organiczne)
· preparaty enzymatyczne
· aminokwasy
· witaminy
· preparaty krwiozastępcze
· celuloza bakteryjna
· stymulatory wzrostu roślin
· ludzkie białka wytwarzane przy udziale drobnoustrojów (insulina, ludzki hormon wzrostu, składniki białkowe krwi)
· białka wirusowe stosowane jako szczepionki (preparaty mikrobiologiczne)
· „tradycyjne” szczepionki bakteryjne i wirusowe
· szczepionki dla roślin motylkowych
· bakteryjne preparaty owadobójcze
Charakterystyka:
· produkty przejawiają wysoką aktywność fizjologiczną
· hodowle wgłębne, napowietrzane
· bogate podłoża hodowlane (duża zawartość cukrów i białek)
· pH 6-8
· temperatura hodowli 28-30˚C
· udoskonalone szczepy drobnoustrojów
· inoculum hodowlane w formie szczepionek
· złożone procesy technologiczne
· łatwość zakażenia obcąmikroflorą
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz