To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
KOLOKWIUM Z MIKROBIOLOGII
1.Jakie warunki musi spełniać podłoże? 2.Rodzaje pożywek oraz metody ich sterylizacji 3.Jak jałowi się szkło 4.Co to jest hodowla mikroorganizmów i jak się ja prowadzi 5.Metody hodowli drobnoustrojów 6. Co to jest kolonia bakterii 7.W jaki sposób można obliczyć ile mikroorganizmów znajduje się w 1g gleby lub 1 cm wody 8.Jakie drobnoustroje najczęściej występują w powietrzu 9.Jakie metody mikrobiologiczne stosuje się do określenia liczebności drobnoustrojów w powietrzu 10. Jakie metody mikrobiologiczne stosuje się dla oceny przydatności wody do picia 11. Dlaczego przy licznym występowaniu pałeczek okrężnicy woda jest niezdatna do picia 12.Rodzaje preparatów mikroskopowych 13.Technika przyrządzania preparatów przyżyciowych oraz trwałych barwionych 14.W jakim celu stosuje się barwienie met prostą , a w jakim złożoną 15.Podstawowe kształty bakterii 16.Na czym polega zasada barwienia metoda Grama 17.Jakie formy przetrwane wytwarzają bakterie 18.Czym charakteryzują się grzyby pod względem morfologicznym 19.Jakie są sposoby rozmnażania drożdży 20.Jakie cechy diagnostyczne bierze się pod uwagę przy określaniu rodzajów i gatunków grzybów 21.Co to są chlamydospory 22.Wpływ temp na drobnoustroje 23.Jakie znaczenie dla mikroorganizmów ma odczyn środowiska w którym się znajdują 24.Wpływ wilgotności gleby na aktywność mikroorganizmów i kierunek procesów w środowisku 25.Co to są antybiotyki i jak działają na drobnoustroje 26.W jaki sposób można się przekonać ze drobnoustroje są uzdolnione do rozkładu pestycydów i wykorzystywania ich jako źródła węgla i azotu 27.Uzdolnienia mikroorganizmów do rozkładu skrobi 28.Opisać metodę określania zdolności bakterii do rozkładu celulozy w warunkach laboratoryjnych 29.Gdzie występują pektyny i jakie są produkty ich mikrobiologicznego rozkładu 30.Jak udowodnić ze w danym środowisku występują mikroorganizmy uzdolnione do rozkładu pektyn 31.Podział mikroorganizmów w zależności od ich stosunku do tlenu 32.Od czego zależy intensywność wydzielania CO2 przez glebę 33.Funkcja dehydrogenazy i sposób jej wykrywania w komórkach drobnoustrojów 34.Jakie drobnoustroje przeprowadzają właściwą fermentacje mlekową 35.Co oznacza termin rzekoma fermentacja mlekowa 36.Co to jest proteoliza, jak praktycznie można przekonać się ze w glebie lub nawozach organicznych występują mikroorganizmy przeprowadzające ten proces 37.Na czym polega proces desulfurylacji, np. aminokwasów siarkowych 38.Wyjaśnic role mikroorganizmów w procesie amonifikacji 39.Uzasadnic ze od stosunku C/N zależy ilość N-NH4+, uwolnionego w procesie amonifikacji 40.Jakim przemianom mikrobiologicznym może ulegać azot amonowy w glebie 41.Scharakteryzowac proces nitryfikacji(mikroorganizmy i warunki) 42.W jaki sposób w warunkach laboratoryjnych można przekonać się, że w glebie występują mikroorganizmy uzdolnione do przeprowadzania nitryfikacji
(…)
… można przekonać się, że w glebie występują mikroorganizmy uzdolnione do przeprowadzania nitryfikacji 43.Jakim przemianom może ulegać azot amonowy w glebie 44.W jaki sposób można określić w laboratorium zdolność bakterii do przeprowadzania procesu denitryfikacji 45.Jakie drobnoustroje wiążą azot atmosferyczny 46.Scharakteryzować wolno żyjące asymilatory N2 47.Na czym polega symbioza Rhizobium…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)