Grupa 10
1.Mikroorganizmy uzdolnione do przeprowadzania procesu amonifikacji aminokwasów i amidów można wyodrębnić z różnych środowisk (gleba, obornik, produkty spożywcze), stosując pożywki z tymi substratami. W wyniku dezaminacji substratu część azotu amoniakalnego jest pobierana przez drobnoustroje na budowę białka, a część zostaje wydzielona do środowiska i przechodzi w sole amonowe.. Ilość wydzielonego azotu amoniakalnego zależy w dużej mierze od tego, czy drobnoustroje znajdują w środowisku, poza organiczna substancja azotowa, inne łatwiej przyswajalne źródła węgla i energii. 2. Od stosunku C/N zależy ilość uwalnianego N-NH4+. Jeżeli stosunek C/N jest szeroki (C/N30) to amonifikatory zbiałczą większą część azotu i tylko niewielka ilość zostanie uwolniona do środowiska, natomiast gdy stosunek C/N będzie wąski (C/N
(…)
… C/N będzie wąski (C/N <10) nasili się proces mineralizacji i dużo N-NH4+ nagromadzi się w podłożu. 3. a)nitryfikacja-proces mikrobiologicznego utleniania amoniaku do azotanów, prowadzony przez bakterie nitryfikacyjne, prowadzony w 2 etapach i przeprowadzany przez 2 grupy bakterii: nitroso i nitro b)denitryfikacja-proces mikrobiologicznej redukcji azotanów do azotynów, amoniaku, tlenku azotu…
… są redukowane do azotynów i amoniaku c)zbiałczanie- pobieranie N-NO3- do budowy własnych białek, proces charakterystyczny dla bakterii, promieniowców i grzybów 4.Nitryfikacja-proces mikrobiologicznego utleniania amoniaku do azotanów, prowadzony przez bakterie nitryfikacyjne, prowadzony w 2 etapach i przeprowadzany przez 2 grupy bakterii: nitroso i nitro. Nitryfikatory są autotrofami które czerpią węgiel…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)