To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
N i t r y f i k a c j a Według ostatnich badań, biologiczna nitryfikacja jest procesem wieloetapowym, jednak nie wszystkie jego mechanizmy zostały wyjaśnione w zadowalającym stopniu. Uważa się, że najbardziej prawdopodobny ciąg przemian jest następujący: W najprostszym podejściu, nitryfikacja jest dwustopniowym procesem przemiany azotu amonowego poprzez azotyny do azotanow, prowadzonym przez bakterie chemoautotroficzne ( Nitrosomonas oraz Nitrobacter ), zdobywające energię z utleniania azotu amonowego i wykorzystujące do budowy komorek mineralne formy węgla. Pierwszy etap nitryfikacji jest prowadzony przez bakterie Nitrosomonas , przekształcające azot amonowy w azotyny: W drugim etapie nitryfikacji, bakterie Nitrobacter utleniają azotyny do azotanow: Sumarycznie I oraz II etap nitryfikacji można zapisać następujaco: Bakterie nitryfikacyjne Nitrosomonas oraz Nitrobacter są bezwzględnymi tlenowcami, zatem proces nitryfikacji zachodzi w warunkach ściśle tlenowych. Efektywność nitryfikacji zależy od wielu czynnikow, z ktorych najważniejsze stanowią: stężenie rozpuszczonego tlenu, temperatura, stężenie azotu w dopływie, obciążenie i wiek osadu czynnego, pH, zasadowość ściekow oraz stężenie substancji toksycznych. Utlenianie przez Nitrosomonas azotu amonowego do azotynow przebiega z maksymalną szybkością przy stężeniu rozpuszczonego tlenu około 2 mg O2/l, natomiast utlenianie azotynow do azotanow przez Nitrobacter osiąga maksymalną szybkość przy stężeniu około 4 mg O2/l. Podwyższanie stężenia rozpuszczonego tlenu powyżej podanych wartości praktycznie nie wpływa na wzrost szybkości procesow. Krytyczne stężenie tlenu, poniżej ktorego proces nitryfikacji zostaje całkowicie zahamowany wynosi około 0,1 mg O2/l, jednak bakterie nitryfikacyjne mogą stosunkowo długo przetrwać w środowisku pozbawionym tlenu. Proces nitryfikacji jest bardzo silnie uzależniony od temperatury, ktorej optymalna wartość mieści się w granicach 28-32oC. W temperaturze około 10oC prędkość nitryfikacji jest bardzo wyraźnie obniżona, a w temperaturze około 4oC proces praktycznie ustaje. W wyniku nitryfikacji następuje zmniejszenie zasadowości środowiska, co przyczynić się do obniżenia pH poniżej zakresu optymalnego (pH = 7,5 do 8,5). Nitryfikacja 1 mg NNH4 powoduje ubytek zasadowości o 7,14 mg CaCO3 (o około 0,14 mval/l). Bakterie nitryfikacyjne źle tolerują duże stężenia związkow organicznych, przy ktorych z kolei dobrze rozwijają się bakterie heterotroficzne. Zgodnie z wynikami ostatnich badań, proces nitryfikacji może być prowadzony także
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)